Центробанки країн, що розвиваються, борються з відтоком капіталу - ЗМІ

Понеділок, 8 лютого 2016, 16:51

Центральні банки країн, що розвиваються, намагаються боротися з дедалі більшим відтоком капіталу, уникаючи при цьому зниження процентних ставок, яке сигналізувало би про серйозну стурбованість темпами економічного зростання.

Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на The Wall Street Journal.

Зокрема, вони вливають в фінансову систему величезні обсяги ліквідності - більше, ніж в будь-який момент минулого року.

У 2015 році центробанки багатьох emerging markets активно знижували відсоткові ставки, в результаті чого валюти ряду таких країн подешевшали на 20-30% по відношенню до долара.

Однак тенденції грошово-кредитної політики змінилися. Так, ЦБ Індії минулого тижня залишив базову процентну ставку на рівні 6,75% після зниження на 1,25 процентного пункту в минулому році.

При цьому глава індійського центробанку Рагурам Раджан зазначив, що ЦБ "буде використовувати весь спектр інструментів надання ліквідності", щоб запобігти її дефіциту.

"Центральні банки шукають рівновагу між стимулюючими умовами грошово-кредитної політики, які підтримували б зростання, і знижували б ризики тиску на валютні курси", - заявив глава департаменту макростратегії Deutsche Bank в Сінгапурі Самір Гоель.

За оцінками Інституту міжнародних фінансів, в 2016 році відтік капіталу з країн, що розвиваються, може становити до 450 млрд доларів на додачу до 846 млрд доларів, які були виведені з них за останні два роки.