"Укртранснафта" жаліється на занадто високі тарифи українських НПЗ

П'ятниця, 5 лютого 2016, 14:50

Ставки тарифу українських НПЗ за зберігання технологічної нафти ПАТ "Укртранснафта" є абсолютно неринковими та у рази вищі від європейських тарифів.

Про це повідомляє прес-служба "Укртранснафти".

В повідомленні говориться, що на сьогоднішній день загальна сума претензій до ПАТ "Укртранснафта" за зберігання технологічної нафти в резервуарних ємностях Кременчуцького, Дрогобицького та Надвірнянського НПЗ досягла близько 641 млн гривень.

З них претензії Кременчуцького НПЗ становлять близько 496,1 млн гривень, Дрогобицького – 38,0 млн гривень, Надвірнянського – 106,9 млн гривень.

"Ставка тарифу за зберігання 1 тонни нафти на зазначених НПЗ, за якою здійснюється нарахування вищевказаних сум, становить 6,4 грн. за добу. У перерахунку на 1 місяць (у середньому 30 діб) цей тариф складає близько 192 грн. або 6,6 євро згідно поточного курсу НБУ", - йдеться у заяві.

За оцінками фахівців Товариства на основі інформації з відкритих джерел, ринкова вартість тарифу на зберігання в країнах ЄС та сусідніх з Україною державах є в рази нижчою і в середньому коливається від 1 до 4 євро за тонну на місяць. 

"Таким чином є всі підстави констатувати абсолютно неринковий рівень тарифів, за якими фактично у примусовому порядку утримується зазначеними вище підприємствами державна технологічна нафта. При цьому на всіх етапах таких неправомірних дій цих підприємств вони спекулятивно використовують свій монопольний статус на ринку послуг із зберігання нафти, до якого нафтотранспортна система має безпосередній доступ", - повідомляють в "Укртранснафті".

Нагадаємо, що в травні 2014 року "Укртранснафта", якою тоді керував менеджер Ігоря Коломойського Олександ Лазорко, за своєю ініціативою викачала з магістральних нафтопроводів 675 тисяч тонн технологічної нафти.

Як відомо, 29 травня СБУ оголосила про розслідування справи щодо зловживань посадових осіб "Укртранснафти" при укладанні угод на зберігання технологічної нафти, витісненої з магістральних нафтопроводів.

У 2014 році керівництво "Укртранснафти" уклало зі структурами Коломойського договори про безоплатне зберігання технічної нафти терміном на рік, однак невдовзі був підписаний додаток до угоди, який скоротив цей термін до 90 днів.

Після цього зберігання нафти стало платним, що завдало державі збитків - на момент заяви СБУ вони оцінювалися в 456 мільйонів 437 тисяч гривень.

Економічна правда