Посли країн G7 нагадали Україні про зобов'язання перед МВФ

Четвер, 4 лютого 2016, 16:51

Посли країн "Великої сімки" в ході зустрічі з керівництвом України підкреслили важливість виконання Києвом узятих на себе зобов'язань перед МВФ для подальшого отримання коштів від цієї організації.

Про це заявив глава представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінський після переговорів з президентом Петром Порошенком, прем'єром Арсенієм Яценюком і спікером Володимиром Гройсманом, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Мова йшла про те, що повинні бути виконані всі положення, які обговорювалися з МВФ, щоб відкрити можливість для фінансування", – сказав він агентству.

Разом з тим він уточнив, що в ході зустрічі не йшлося про конкретні ризики, через які МВФ може не надати Україні черговий транш.

Як повідомлялося, чотирирічна програма EFF для України загальним обсягом 12,348 млрд SDR (близько 17 млрд доларів), відкрита МВФ у березні 2015 року, спочатку передбачала проведення щоквартального огляду програми, виділення Києву в 2015 році чотирьох траншів, у 2016 році - ще чотирьох.

Однак до теперішнього часу країна отримала лише перший транш коштів на 5 млрд доларів і другий - на1,7 млрд доларів.

В кінці січня Порошенко повідомив, що в ході візиту в Давос погодив з директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард моменти, що стосуються надання Україні чергового траншу.

За словами президента, Україна очікує транш у розмірі 1,7 млрд доларів вже найближчим часом для поповнення золотовалютних резервів.

Президент також повідомив, що сам просив прибрати з пенсійної реформи норму про підвищення пенсійного віку.

За словами міністра фінансів Наталії Яресько, Україна очікує отримати в сумі до 10 млрд доларів від різних джерел.

1 лютого голова Нацбанку Валерія Гонтарева повідомила, що влада на цьому тижні можуть направити МВФ оновлений меморандум про економічну та фінансову політику, що дозволить Фонду протягом двох-трьох тижнів розглянути питання про виділення третього траншу кредиту у розмірі 1,18 млрд SDR (1,63 млрд доларів).

Українська правда