Транзитні вантажоперевезення між Україною та РФ відновлено

Четвер, 25 лютого 2016, 11:50

Автомобільні транзитні вантажні перевезення між Україною і РФ відновлено з 25 лютого 2016 року.

Про це повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі Міністерства інфраструктури України в четвер.

Як повідомлялося, Україна прийняла пропозицію Міністерства транспорту РФ від 25 лютого відновити транзитні автоперевезення.

"Тобто ми їм відповіли на їхні недружні дії. Вони відкривають, і ми на умовах взаємності також вживаємо відповідних заходів, МВС і Національна поліція забезпечують на перший період відновлення транспортних перевезень відповідно", - сказав прем'єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні уряду в середу, 24 лютого.

Крім того, міністр інфраструктури Андрій Пивоварський додав, що РФ і Польща минулого четверга домовилися про обмін квотами на вантажоперевезення. У випадку якщо Україна не розблоковує транзит, вона може втратити усі транзитні вантажопотоки.

Раніше у низці регіонів України громадські активісти блокували проїзд вантажних автомобілів з російськими номерами.

У відповідь на це РФ 14 лютого призупинила рух вантажних автотранспортних засобів, зареєстрованих в Україні, а пізніше і їх транзит. Українська сторона, у свою чергу, також офіційно призупинила транзит російських вантажівок.

Мінінфраструктури 16 лютого домовилося про безперешкодне повернення в Україну українських вантажівок, які в результаті призупинення транзиту залишилися на території РФ або в країнах Азії на кордоні з РФ. Натомість українська сторона дозволить проїзд по українській території російським вантажним автомобілям, які чекають повернення додому з країн ЄС.

Заблоковані в Закарпатській області російські фури 19 лютого почали виїжджати з території регіону.

Організатор блокади російських вантажівок у Закарпатській області - об'єднання "Карпатська Січ" 24 лютого заявило про вимогу до українського уряду переглянути рішення щодо відновлення транзиту російських вантажівок через територію України.