Активізація трейдингу з Білоруссю принесе експортерам 150 мільйонів - МінАПК

Середа, 17 лютого 2016, 18:03

Активізація трейдингу з Республікою Білорусь може принести українським експортерам додаткові 150 млн доларів.

Про це сказала заступник міністра з питань євроінтеграції Владислава Рутицька під час засідання Робочої групи високого рівня з питань взаємної торгівлі з Білоруссю, передає прес-служба МінАПК.

"Активізація трейдингу з Білоруссю може принести експортерам додаткові 150 млн доларів. Тож нам важливо знайти точки порозуміння із білоруськими колегами і вийти на логічний компроміс в комплексному підході до взаємного відкриття ринків", - наголосила Рутицька.

У прес-службі нагадали, що у 2015 році компетентні органи Білорусі ввели адміністративну процедуру санітарно-гігієнічної експертизи зарубіжної продукції. Це фактично призвело до закриття ринку Білорусі для цілого ряду українських виробників переробної галузі.

"Українські підприємства пройшли встановлені процедури сертифікації згідно білоруського законодавства. На нараді підіймались питання, які нам неодноразово озвучують представники галузевих асоціацій: виробники морозива, кондитерської продукції, м'яса, олійних, шроту, пива", - сказала вона.

"Моя позиція - відміна цієї процедури, а позиція-мінімум - її лібералізація, тобто перегляд системи і пролонгація строків дії санітарно-гігієнічних висновків, а також оптимізація строків їх видачі", - додала заступник міністра.

Як повідомлялося, за 2015 рік товарообіг між Україною і Республікою Білорусь становив 410,3 млн доларів, що на 172,6 млн доларів менше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Економічна правда