Агрохолдинг "Мрія" відзвітував перед кредиторами

Понеділок, 1 лютого 2016, 20:04

Агрохолдинг "Мрія" на вимогу кредиторів оприлюднив звіт за підсумками роботи компанії в 2015 році.

Про це пише "Лига.net".

Згідно із презентацією компанії, в липні-грудні минулого року компанія завершила зміну організаційної структури холдингу, створивши сім кластерів замість раніше функціонуючих 17 блоків, в результаті чого досягнута 13% економія фонду заробітної плати в порівнянні з липнем-вереснем. Повну реорганізацію планується завершити в березні поточного року.

Також компанія переглянула земельний банк. Згідно презентації, станом на 31 грудня 2015 року "Мрія" контролювала 179 тисяч га землі. Ці землі знаходяться повністю під контролем компанії.

9 тисяч га земель заплановані до продажу, а ще близько 15 тисяч га - на перегляді їхнього статусу, але таких які можуть легально оброблятися компанією.

натиснути для збільшення 

Якщо говорити про фінансові зобов'язання Мрії, то за підсумками грудня 2015 року з 25 млн доларів кредиту, взятого на поповнення оборотного капіталу, 15 млн доларів вже погашено.

Термін погашення 10 млн доларів що залишилися, був продовжений до 31 січня 2016 року, з можливістю продовження на погашення до 28 лютого 2016 року, за умови схвалення з боку кредиторів.

Переговори щодо реструктуризації боргового портфеля, що дістався в результаті дефолту новому менеджменту, зараз знаходяться на завершальній стадії. Зараз "Мрія" не здійснює будь-яких виплат відносно боргів колишнього менеджменту.

Згідно презентації, доходи компанії в липні-грудня 2015 року формувалися від продажу озимих культур (ріпаку та пшениці) і первісного продажу ярих культур (сої, соняшнику та кукурудзи).

У презентації наголошується, що в липні-грудні 2015 року компанія інвестувала в агротехніку, обладнання, силоси, проект точного землеробства, безпеку і технології.

 натиснути для збільшення

Нагадаємо, в серпні 2014 року "Мрія" повідомила про прострочену виплату близько 9 млн доларів процентного доходу і близько 120 млн доларів в рахунок погашення боргу за її зобов'язаннями.

Сукупна заборгованість "Мрії" перед всіма фінансовими кредиторами з урахуванням гарантій, наданих пов'язаним з сім'єю Гута компаніям, на момент оголошення дефолту становила близько 1,3 млрд доларів. У лютому 2015 року операційний контроль над агрохолдингом перейшов кредиторам, які обрали нове керівництво компанії.

Мрія працює на українському ринку з 1992 року. З 2008-го акції компанії котирувалися на площадці Франкфуртської фондової біржі, але після дефолту папери зняті з лістингу.

За підсумками 2013 року агрохолдинг отримав чистий прибуток у розмірі 88,5 млн доларів, що майже в два рази менше, ніж в 2012-му. Фінпоказники за 2014 рік ще не розкрили.