Росіяни збуваються закордонної нерухості через обвал рубля

Вівторок, 26 січня 2016, 19:22

Під час кризи почастішали випадки розпродажу закордонної нерухомості російськими власниками.

Причому вони готові піти на дисконт, щоб швидше розлучитися з віллами і квартирами в Європі пише "РБК" з посиланням на міжнародну консалтингову компанію Knight Frank.

Тенденцію розпродажу росіянами своїх іноземних активів також підтверджують в компаніях "Трані", Kalinka Realty і Savills, що продають нерухомість за кордоном.

Причини зростання числа розпродажів у кризовий 2015 рік ріелтори пояснюють падінням курсу рубля, податками і вартістю утримання і експлуатації житла за кордоном.

"Багаті російські власники нерухомості за останні чотири-п'ять років встигли придбати по п'ять-шість об'єктів за кордоном і зараз, з різким зростанням курсу євро і долара, зіткнулися з тим, що не можуть нести регулярні витрати на обслуговування будинків, вілл, апартаментів. Податки та експлуатаційні платежі виявилися для них значним тягарем", - пояснює директор з закордонної нерухомості Knight Frank Марина Кузьміна.

"Утримання нерухомості за кордоном у зв'язку з падінням курсу рубля стає дорогим, грошей у людей стає менше", - говорить керівник відділу продажів "Трані" Марина Філічкіна.

За оцінкою Savills, постійні грошові перекази за кордон при поточному курсі долара відчутно подорожчали в рублевому вираженні і попросту незручні.

Ця тенденція стала помітною, за оцінкою ріелторів, у кінці минулого року і початку поточного.

"За останній час почастішали запити на продаж нерухомості. За січень ми отримали близько 20 подібних запитів. Серед країн, в яких продають, Таїланд, Латвія, Італія, Фінляндія, Чорногорія, Франція, США (Каліфорнія) та ін", - заявляє Філічкіна.

Також вперше в історії російського ринку в агентства почали надходити запити від потенційних покупців на будинки з дисконтом від російських власників в Італії, Греції, Іспанії, на Лазурному Березі.

Таких запитів, за словами Кузьміної, в компанії Knight Frank більше 10%.

Крім того, щоб швидше позбутися нерухомості за кордоном, часто власники йдуть на істотні знижки.

"Вони готові продати свої вілли і апартаменти зі значним дисконтом - від 15% до 40%", - розповіла Кузьміна.

Проте, за оцінкою голови ради директорів Kalinka Group Катерини Румянцевої, зараз варто говорити більшою мірою не про розпродаж, а перерозподіл портфелів зарубіжних активів, якими володіють росіяни.

Розпродажі в меншій мірі стосуються елітної нерухомості, а скоріше характерні для інших цінових категорій, вважають в компанії Savills.

Ріелтори вважають, що надалі росіяни продовжать позбуватися від квартир або будуть диверсифікувати свої активи.