Економіка Китаю показала найгірший результат за 25 років: ВВП зріс на 6,9%

Вівторок, 19 січня 2016, 09:40

Темпи зростання ВВП Китаю в 2015 році в річному вираженні сповільнилися до 6,9% проти 7,3% 2014 року, що є найгіршим показником за останні 25 років.

Про це свідчать дані Національного статистичного бюро Китаю, передає "Прайм".

"Згідно з попередніми даними, Внутрішній валовий продукт Китаю в 2015 році становив 67,67 трильйона юанів (близько 10,3 трлн доларів), що на 6,9% більше, ніж торік. Зокрема, річне зростання ВВП в першому кварталі становило 7%, у другому - 7%, у третьому - 6,9%, у четвертому - 6,8%", - йдеться в опублікованій у вівторок доповіді.

Показники співпали з прогнозами 50 економістів, опитаних раніше агентством Рейтер.

Підсумок четвертого кварталу виявився гіршим за перший квартал 2009 року, коли темпи зростання китайської економіки під впливом всесвітньої глобальної фінансової кризи сповільнилися до 6,2%.

"У складних міжнародних умовах і при зростаючому тиску, в цілому, економіка досягла помірного, але стабільного і здорового розвитку", - йдеться у доповіді. У документі також наголошується, що темпи зростання економіки країни зберігалися в "розумних межах".

Відзначається, що в минулому році економічна структура була оптимізована, реформи прискорилися, а якість життя населення покращилася.

"У 2015 році зростання ВВП Китаю становило 6,9%. Необхідно враховувати, в яких умовах був досягнутий такий результат. В даний час міжнародна торгівля сповільнюється, фінансові ризики зростають, неможливо, щоб всі ці фактори не вплинули на економіку Китаю. Зростання на рівні 6,9% зовсім не є низьким", - сказав глава НСБ Китаю Ван Бао, коментуючи причини уповільнення.

На думку економістів, уповільнення темпів економічного зростання Китаю пов'язано з млявим внутрішнім і зовнішнім попитом, слабкими інвестиціям, надлишками виробничих потужностей, які посилили тиск дефляційних сил на економіку.