Банкіри прогнозують подальше зниження курсу гривні

П'ятниця, 15 січня 2016, 20:52

Курс гривні найближчим часом може знизитися до 24-25 гривень за долар на тлі негативних зовнішніх і внутрішніх факторів, при цьому НБУ збереже підтримку гривні від більш глибокої девальвації.

Таку думку висловили банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"Не думаю, що на міжбанківському ринку курс буде виходити далеко за межі 25 гривень за долар, враховуючи, що у державному бюджеті середньорічний курс нацвалюти закладений на рівні 24,1 гривні за долар", - сказав заступник голови правління банку "Кредит Дніпро" Сергій Волков.

За словами банкіра, за умови відсутності будь-яких економічних і політичних потрясінь найближчим часом національна валюта на безготівковому ринку буде залишатися в межах 24-25 гривень за долар.

За його оцінкою, зміцненню гривні може сприяти виділення Україні кредитного траншу МВФ, якщо таке рішення буде прийнято за підсумками місії МВФ, яка повинна прибути в Україну в січні.

"Наповнення міжнародних резервів ресурсами МВФ зможе знизити котирування і повернути їх в діапазон 23-24 гривні за долар", - сказав банкір.

Перший заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін, у свою чергу, зазначив, що курс гривні знижується у зв'язку з перенесенням термінів надходження чергових траншів МВФ, зниженням обсягів надходження валюти в країну через здешевлення основних товарів українського експорту, а також з причини зростаючого відкладеного попиту на валюту і психологічного фактора.

"Інструментарій НБУ практично весь вже задіяний. Як крайній захід залишається збільшення норми продажу експортної виручки до 100% на певний період. Не варто розраховувати на підтримку курсу за рахунок золотовалютних резервів, як це мало місце в практиці НБУ до 2014 року. Вільне курсоутворення на основі ринку залишається пріоритетом регулятора", - додав він.

Головний експерт відділу операцій на валютному і грошовому ринках ОТП Банку Микита Мишаков вважає, що ринок знаходиться в пошуку нового курсового коридору.

"Курс гривні на міжбанку знизився до показника 24,45 гривень за долар. Регулятор провів аукціон з ціною відсікання 24,20 гривні за долар на продаж валюти. Це, в свою чергу, говорить про розширення негласного валютного коридору НБУ до нових діапазонів. Старий коридор 23-24 гривень за долар більше не актуальний", - сказав він.

Експерти вважають, що дельта між курсами на міжбанківському та готівковому валютному ринку збережеться.

"Різниця в 2-2,5 гривні між готівковим і міжбанківським курсом буде зберігатися. Підстав для збільшення цього розриву немає", - сказав Юткін.