Іран планує подвоїти поставки нафти в Японію після скасування санкцій

Неділя, 10 січня 2016, 14:56

Іран має намір удвічі збільшити експорт нафти до Японії після скасування санкцій.

Про це повідомляє агентство Мехр, передає ТАСС.

"Іран збільшить експорт нафти в Японію в два рази, як тільки будуть зняті міжнародні санкції", - йдеться в повідомленні агентства.

В даний час Іран експортує до Японії 350 тисяч барелів на день.

Як повідомив агентству виконавчий директор з міжнародних справ Національної іранської нафтової компанії (НІНК) Мохсен Гамсарі, Тегеран "прагне отримати щонайменше 10% японського ринку після скасування міжнародних санкцій".

Японія залишається традиційним і стратегічним ринком збуту іранської нафти протягом останніх 40 років. За даними статистики, в листопада 2015 року імпорт іранської сирої нафти в цю країну зріс більш, ніж на 3% в порівнянні з тим же періодом попереднього року. В останні роки, під час дії антиіранських санкцій, японські нафтопереробні заводи (НПЗ) знизили свою потужність, що становить певну проблему для іранського експорту сьогодні.

 Тим не менш, ці підприємства готові віддати пріоритет Ірану після скасування обмежень, оскільки НПЗ Японії технологічно призначалися для переробки саме іранської нафти, відзначає агентство Мехр.

НІНК прагне розширити продаж енергоносія традиційним покупцям, таким як Китай, Японія, Південна Корея, Індія і Туреччина, незважаючи на те, що в нинішній ситуації на міжнародному ринку існує перевищення пропозиції над попитом в обсязі від 1,5 до 2 млн барелів на день, йдеться в повідомленні агентства.