Держбанки втратять мільярди у разі банкрутства аграрної компанії "Креатив" - ЗМІ

Четвер, 24 грудня 2015, 13:03

Державні банки-кредитори олійного гіганта "Креатив" можуть втратити мільярди гривень у разі банкрутства фірми через неузгоджені дії самих банків.

Про це йдеться у розслідуванні програми "Схеми" - спільного проекту "Радіо Свобода" та UA: Першого каналу.

Це може статися у разі виведення основного активу - Кіровоградського заводу з переробки соняшнику - зі складу групи "Креатив". Рішення щодо цього активу зараз ухвалює кредитний комітет "Укргазбанку" після того, як банк виставив права вимоги на цей актив на продаж 3 грудня та отримав одну заявку від конкурента "Креативу".

"Кіровоградський завод є основним активом всієї групи. Відповідно, якщо він піде з групи, то фактично група розвалиться і вона ніколи не зможе повернути свої борги", - вважає інвестбанкір з Concorde Capital Олександр Паращій.

Він вважає, що всім держбанкам необхідно було б об'єднати зусилля і тоді б шанси на повернення кредитів значно збільшилися б.

Станом на початок 2015 року частка кредитів "Креативу" в державних банках становила майже 80% або понад 11 мільярдів гривень. Так, майже 7 мільярдів компанія винна "Ощадбанку", 2,5 мільярда - "Укрексімбанку", 2 мільярди - "Укргазбанку".

 

Побоювання щодо намірів групи "Креатив" виникли після того, як вона несподівано змінила власників у вересні 2015 року.

Під час зміни власників на складах зникло майно, яке було під заставою у приватних банків – кредиторів компанії на суму 3 мільярди гривень. Приватні банки наразі намагаються відсудити свої кошти.

 

Компанія "Креатив" раніше належала сім’ї представника Партії регіонів Станіслава Березкіна,та набрала кредитів на 600 мільйонів доларів за часів президентства Віктора Януковича.

У разі неповернення грошей держбанкам, вони муситимуть просити Національний банк про рекапіталізацію - тобто,неповернений борг "Креативу" ляже на плечі платників податків, говорить Олександр Паращій.

Новий акціонер "Креативу" Рисбєк Токтомушев не захотів надавати пояснень щодо боргів компанії.