Мінфін планує позбавити "Ощадбанк" держгарантії за вкладами

Вівторок, 22 грудня 2015, 14:46

Мінфін планує позбавити "Ощадбанк" державної гарантії за вкладами населення, знизивши його з "безлімітного" рівня до 200 тисяч грн, які виплачує ФГВФО.

Про це йдеться в стратегії "Напрямки і принципи розвитку держбанків до 2025 року", яку Мінфін готує на розгляд Кабміну. Документ є в розпорядженні ЕП.

"Держава поступово відмовиться від повної гарантії депозитів населення в "Ощадбанку". Рішення про терміни і умови приєднання ФГВФО та скасування державної гарантії за вкладами клієнтів в "Ощадбанку" в середньостроковій перспективі буде прийнято на основі економічного аналізу наслідків та ризиків для банку і банківського сектора", - йдеться в тексті документа.

У Мінфіні поки не готові сказати, як технічно буде проводитися відмова від гарантій.

"Це завдання другого етапу нашої роботи. Зараз йде робота над першим етапом - розробка стратегічного документа. Поки юристи зводять всю карту законодавства, яке регулює діяльність держбанків, після чого будуть вирішувати, як правильно перевести вклади населення в "Ощадбанк" під гарантію Фонду гарантування вкладів фізосіб" , - говорить співрозмовник в Мінфіні.

У відомстві вважають, що така ініціатива не вплине на стійкість держбанку.

"Якщо в "Ощадбанку" з'явитися інвестор, це буде означати, що банк знаходиться в досить хорошому стані і ця гарантія йому вже не потрібна", - пояснив співрозмовник.

Крім іншого, розробники документа намагаються обмежити ризикові операції "Ощадбанку".

"Якщо сума кредитного ризику на одного клієнта/групу клієнтів перевищує 5% регулятивного капіталу, перевага повинна бути віддана не двосторонніми кредитними договорами, а участі/організації синдикованих кредитів з комерційними банками або МФО, що дозволить розподіляти ризики між банками-кредиторами (risk sharing)", йдеться в документі.

Економічна правда