НБУ посилює вимоги до резервів банків і виключає з них готівку

Четвер, 17 грудня 2015, 15:01

Правління Нацбанку 17 грудня прийняло рішення припинити з 10 січня 2016 зарахування залишків готівки в касах банків у національній валюті в покриття обов'язкових резервів.

Про це повідомила глава НБУ Валерія Гонтарева, передає "Інтерфакс-Україна".

Вона нагадала, що діюча нині норма дозволяє банкам зараховувати для покриття обов'язкових резервів 75% залишку готівки в касі.

"З 10 січня такого зарахування не буде. Це буде нуль", - зазначила глава НБУ.

За словами Гонтаревої, правління НБУ під час прийняття такого рішення виходило з того, що задіяні центробанком системні заходи щодо очищення банківської системи сприяли посиленню її стійкості і ліквідності.

У результаті обсяг коштів на коррахунках банків в даний час складає близько 34 млрд грн, збільшення з початку поточного року становить близько 25%.

Обсяг тимчасово вільних коштів, вкладених банками в депозитні сертифікати НБУ, з початку року збільшився в 3,4 рази - до 66 млрд грн.

"Таким чином, в даний час ліквідність банківської системи найвища і складає 100 млрд грн. Це дає можливість поступово відмовлятися від тимчасових заходів з підтримки банківської системи, які застосовувалися під час загострення фінансової ситуації і переходити до стандартних засадам механізму обов'язкового резервування", - пояснила Гонтарева.