З 1 січня економічні відносини з Україною погіршаться - Путін

Четвер, 17 грудня 2015, 12:48

Президент РФ Володимир Путін заявив, що з нового року економічні відносини з Україною погіршаться.

Про це він заявив під час щорічної прес-конференції, передає "ЛігаБізнесІнформ".

"Ніякими пільгами і преференціями Україна у торгівлі з РФ з 1 січня користуватися не буде. Середньозважений тариф - 6%. Це не наш вибір", - сказав Путін. Він додав, що це не потрібно розглядати як санкції проти України.

Він заявив також, що від Росії вимагали нерівних і несправедливих умов на переговорах про ЗВТ між Євросоюзом та Україною - зокрема, зберегти преференції для України після 1 січня 2016 року, коли набуде чинності економічна частина угоди про асоціацію з ЄС.

Путін заявив також, що з Росією ніхто не погоджувався обговорювати тристоронні торговельні відносини у світлі асоціацію України з ЄС до липня.

Напередодні президент Росії підписав указ про призупинення з 1 січня 2016 року дії договору про зону вільної торгівлі щодо України "у зв'язку з винятковими обставинами, що зачіпають інтереси і економічну безпеку РФ".

У середу, 16 грудня, президент України Петро Порошенко заявив, що Україна готова до скасування вільної торгівлі з Росією заради режиму вільної торгівлі з ЄС.

"Рік переговорів показав, що Росія не націлена на досягнення угоди, а на те, щоб накласти вето на інтеграцію України", - сказав Порошенко на спільному брифінгу з головою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером.

"Україна обізнана про це рішення і понесе збиток для своєї економіки. Але ми готові заплатити цю ціну за введення режиму вільної торгівлі з ЄС, який не може бути відкладений", - підкреслив Порошенко.