ТРЦ Respublika Фірташа можуть виставити на продаж в 2016 році

Четвер, 17 грудня 2015, 09:39

Аукціон з продажу торгово-розважального центру Respublika, основним інвестором якого є бізнесмен Дмитро Фірташ, може відбутися в 2016 році.

Про це пише Ukrainian Retail Association.

"Основний інвестор ТРЦ Respublika - бізнесмен Дмитро Фірташ. Він же і власник банку "Надра". Фінансові проблеми закладу призвели до того, що з 5 лютого в банку почала працювати тимчасова адміністрація", - йдеться в статті.

Рішення про відкликання банківської ліцензії та початок ліквідації банку "Надра" НБУ ухвалив 4 червня того ж року.

Реклама:

Тоді ЗМІ писали, що для отримання рефінансування Фірташ дав особисту гарантію, а потім під кредит рефінансування в обсязі 5 млрд гривень замінив її на "забезпечення у вигляді цінних паперів і активів".

"Так у Нацбанку з'явився ТРЦ Respublika. Навіщо було вносити такі масштабні активи при ризику їх втратити, поки незрозуміло", - відзначає автор.

Деякі банкіри вважають, що Фірташ таким чином намагався показати, що хоче врятувати "Надра" і вносив в заставу хороші проекти.

Як заявили у Фонді гарантування вкладів, "мова йде про кредит виданий банку "Надра", забезпеченням по якому виступає зазначений об'єкт. Цей кредит, як і більшість ліквідних активів банку, передані в заставу з рефінансування НБУ".

Так що спочатку червня вже було відомо, що ТРЦ знаходиться в заставі у Нацбанку, навряд чи після цього він міг відкритися в заявлені терміни, йдеться в статті.

Як наголошується, 3 грудня Фонд гарантування вкладів затвердив ліквідаційну масу банку - це усі види майнових активів банку, що належать йому на праві власності на день відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідації.

Балансова вартість ліквідаційної маси становила 43,9 млрд гривень, а її оцінна вартість виявилася набагато нижчою - всього 7,7 млрд гривень. У ці цифри входить і оцінка стартової вартості ТРЦ Respublika. Але її Фонд не розголошує.

Як уточнили у відомстві, при продажу таких об'єктів початкова ціна визначається і узгоджується Національним банком.

"Коли НБУ це зробить - комплекс зможуть виставити на продаж. Так що, швидше за все аукціон з продажу Respublika може відбутися лише в 2016 році", - зазначив автор.

Нагадаємо, наприкінці листопада директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Костянтин Ворушилін повідомив, що торгово-розважальний центр Respublika знаходиться в заставі у НБУ та допустив його продаж.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: