НБУ вирішив ліквідувати неплатоспроможний банк Фірташа

П'ятниця, 5 червня 2015, 13:19

Національний банк 4 червня 2015 року прийняв рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку "Надра".

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

В НБУ підкреслюють, що проблеми у банку почалися внаслідок ризикової діяльності акціонерів і керівництва банку в період 2008-2009 років.

Також наголошується, що рiшення про виведення банку з процедури тимчасової адмiнiстрацiї в 2011 роцi було прийнято передчасно. Банк продовжив дiяльнiсть недостатньо капiталiзованим і став нездатним витримати кризу лiквiдностi в 2014-2015 роках.

Реклама:

"Акціонери та керівництво банку "Надра" не запропонували своєчасних та достатніх заходів для збiльшення капiталу банку до необхiдного рiвня, достатнього для забезпечення його платоспроможності", - повідомляє прес-служба.

Постановою правління Національного банку від 5 лютого 2015 року № 83 ПАТ "КБ "Надра" було віднесено до категорії неплатоспроможних. Тимчасову адміністрацію в банку було запроваджено з 6 лютого 2015 року до 5 травня 2015 року.

З метою забезпечення збереження активів цього неплатоспроможного банку строк здійснення тимчасової адміністрації в банку "Надра" було продовжено до 5 червня 2015 року включно.

"Вклади в межах гарантованої фондом суми 200 тисяч гривень мали 99% усіх вкладників ПАТ "КБ "Надра". Загальна сума можливого відшкодування вкладникам банку станом на 1 травня 2015 року становила 3,8 млрд гривень.

"За період дії тимчасової адміністрації в банку "Надра" вкладникам уже було виплачено 2 млрд гривень, ще 1,8 млрд гривень заплановано виплатити вкладникам найближчим часом", - повідомляє регулятор.

4 червня 2015 року правління Національного банку, розглянувши відповідну пропозицію фонду, прийняло постанову № 356 про ліквідацію та відкликання банківської ліцензії ПАТ "КБ "Надра".

Як відомо, у серпні 2014 року Національний банк з метою захисту інтересів вкладників та інших кредиторів зазначеного банку прийняв рішення про віднесення банку "Надра" до категорії проблемних та встановив строк для вжиття банком заходів щодо приведення своєї діяльності у відповідність до вимог законодавства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: