Американці звинуватили українку в крадіжці музичного сервісу Grooveshark

Вівторок, 3 листопада 2015, 18:07

Найбільші музичні студії США (Universal Music Group, Sony Music Entertainment, Warner Music Group) 28 жовтня подали колективний позов до районного суду Манхеттена (Нью-Йорк, США) і зажадали блокування на постійній основі доменних імен-клонів популярного донедавна музичного сервісу Grooveshark.com.

Про це повідомляє "ЛігаБізнесІнформ" з посиланням на профільне видання Digital Music News.

Видання також опублікувало повну копію позову, з якого випливає, що основним відповідачем у справі виступає українка, яка зареєструвала в травні 2015 року домени-клони (Grooveshark.io, Grooveshark.vc, grooveshark.li) на своє ім'я.

За інформацією позивачів, дівчина з Вінниці, яку звуть Віта Ткач, також управляла піратським музичним сервісом з України.

 

Музичний сервіс Grooveshark.com американської компанії Escape Media Group працював протягом майже десяти років аж до кінця квітня 2015 року. Згідно з даними Similarweb, у березні 2015 року його відвідало понад 32 млн осіб.

Але студіям звукозапису через суд вдалося закрити сервіс за порушення їхніх авторських прав. Його власник не пручався - в іншому випадку йому загрожував штраф у розмірі 736 млн доларів.

Асоціація музичних компанії США отримала всі права на використання торгової марки колись популярного сервісу і його домену в зоні .com.

Як зазначено в позові правовласників до українки, відразу після закриття сайту в травні 2015 року почали з'являтися його копії на доменах клонах. Музичним студіям вдалося згодом успішно блокувати доступ до них: через суд вони зобов'язали американські компанії, що займаються реєстрацією імен, заморозити імена Віти Ткач.

Але останній з доменів був вже зареєстрований не в США, а в Швейцарії. Спочатку музичні лейбли зобов'язали хмарний сервіс CloudFlare припинити обслуговування піратського сервісу відповідача. Тепер вони вимагають передати їм у власність спірні домени.

За інформацією позивачів, піратський сервіс навіть зв'язувався з різними американськими виданнями, щоб повідомити що, мовляв, Grooveshark перезапустився. Дизайн і торгова марка колишнього оригінального сайту були також скопійовані.

Також піратам вдалося ввести деяких користувачів соцмереж в оману: нібито, Grooveshark повернувся і доступний на нових доменних іменах. "Grooveshark повстав з мертвих", - писали пірати пости в Twitter.

З копії позову випливає, що студії звукозапису вже оцінили свої збитки і готові виставити рахунок відповідачу на 4 млн доларів за порушення авторських прав на торговельну марку, 0,4 млн доларів - за киберсквоттинг і 1,33 млн доларів за порушення авторських прав щодо музичних треків.

Відповідач жодного разу не відповідав на претензії позивача. Тому американські компанії просять суд винести остаточне рішення без його участі.