Коломойський хоче скасувати продаж сировини "Укрнафти" на аукціонах - ЗМІ

Субота, 28 листопада 2015, 18:11

Олігарх Ігор Коломойський погрозами намагається домогтися скасування продажу сировини "Укрнафти" на аукціонах.

Про це в статті для "Дзеркала тижня" пишуть Сергій Куюн та Євген Мочалов.

Автори зазначають, що новий глава "Укрнафти" Марк Роллінс запропонував відмовитися від обов'язкового продажу нафти, газового конденсату і скрапленого газу компанії на аукціонах.

"Коломойський вже розігрує карту дестабілізації роботи Аукціонного комітету, перейшовши до відкритих погроз уряду. Проте ці погрози - "не більше ніж блеф", - йдеться у статті.

Як пишуть автори, у пропозиціях Роллінса з виведення компанії з кризи, поданих в уряд на минулому тижні і які поки що мають гриф "Конфіденційно", є пункти, які прямо вказують на сильний вплив на нього міноритарних акціонерів.

Найдивнішою пропозицією Роллінса є відмова від аукціонів з продажу нафти, газового конденсату і скрапленого газу з переходом на двосторонні договори. Він каже, що аукціони - досить складний процес, зрив аукціону загрожує зривом податкових виплат.

На його думку, ніхто, крім "Привату", все одно не буде купувати цю нафту. У "Нафтогазі" вважають це помилкою.

"На аукціони "Укрнафти" не потрапляють інші учасники, крім компаній "Привату", тому що за роки роботи "приватівського" менеджменту всі на ринку отримали чіткий посил - "Укрнафта" буде відвантажувати нафту тільки своїм", - розповів співрозмовник в Аукціонному комітеті.

"Українська міжбанківська валютна біржа", де відбуваються торги, створить всі необхідні перешкоди для того, щоб хтось потрапив зі сторони. Так, аукціони стали формальністю, але вони формують об'єктивну ринкову ціну", - додав він.

Характерно, що відмова від аукціонів, запроваджених ще Юлією Тимошенко у 2000 році, є заповітною мрією групи "Приват".

Як нагадують автори, починаючи з 2007 року "приватівці" використовували декілька схем з метою отримання заниженої ціни. Це і внесення змін до регламенту торгів, та махінації з біржовими вимогами, і змінені умови поставок - все це було спрямовано на умертвіння бажання кого-небудь купувати цю нафту.

Для цього, зокрема, на родовищах "Укрнафти" були демонтовані наливні залізничні естакади, а відвантаження по трубопроводу велося виключно на заводи "Привату", куди чужинцям вхід закритий.

Виправити ситуацію вдалося лише в поточному році, ліквідувавши 15-відсоткову знижку і викинувши з Аукціонного комітету представників "Укрнафти", які часто зривали або дестабілізували роботу цього органу.

До речі, пишуть автори, Коломойський вже розігрує цю карту. Перед подачею Роллінсом пропозицій в уряд два аукціону були зірвані.

Крім того, за даними джерел в "Нафтогазі", олігарх перейшов до відритих погроз відмовитися від покупки сировини "Укрнафти" у разі звільнення з компанії Володимира Пустоварова - виконавчого директора, який особисто відповідальний за виведення коштів на "приватівські" структури і створення боргів перед бюджетом.

"Однак ці загрози відмовитися від української нафти і перейти на постачання Кременчуцького НПЗ за моря - не більше ніж блеф. Поява хоча б одного реального покупця в особі того ж "Нафтогазу" або "Укртранснафти" відразу зруйнує цей міф. Не кажучи вже про те, що держава може забезпечити переробку цієї нафти на одному з європейських НПЗ за схемою толінгу", - пишуть автори.

Найцікавіше, що сценарій подій у випадку відмови від нафтових аукціонів вже можна спостерігати на прикладі аукціонного продажу скрапленого газу компанії.

Як відзначають Куюн і Мочалов, кожен місяць на таких "договорняках" "Укрнафта" втрачає близько 1 млн доларів. Це також відноситься і до місяців, коли Роллінс вже очолював компанію.

"Складається стійке враження, що СЕО "Укрнафти" банально не розібрався в цьому питанні. На торгах "Укрнафти" існує схема, за якої 70-80% зрідженого вуглеводневого газу купує компанія з групи "Приват" за ціною, нижче ринкової", - йдеться у статті.

"Ніхто з учасників ринку не вирішується заважати цьому, так як покарання у вигляді відмови у відвантаженні під різними приводами. За хорошу поведінку "приватівці" дають трейдерам можливість розкупити за ринковою ціною "крихти", що залишилися після бенкету", - пишуть автори.