"Нафтогаз" припинив постачати газ операторам газорозподільних мереж

П'ятниця, 20 листопада 2015, 20:21

З 1 жовтня 2015 року НАК "Нафтогаз України" припинила постачання газу для покриття виробничо-технологічних витрат українським операторам газорозподільних мереж через накопичену ними заборгованість.

Про це йдеться у повідомленні компанії.

"З початком дії закону "Про ринок природного газу" з 1 жовтня 2015 року "Нафтогаз" не є гарантованим постачальником газу для цих підприємств. В Україні здійснюють господарську діяльність близько 50 операторів ГРМ. Лише три з них повністю оплатили поставлений їм газ та продовжують отримувати газ від компанії", - повідомляє компанія.

Як наголошується, станом на 1 жовтня 2015 року українські оператори ГРМ заборгували "Нафтогазу" 5,4 млрд гривень за газ, використаний ними для покриття ВТВ, нормованих втрат та власних потреб.

Зокрема, заборгованість операторів ГРМ за газ, поставлений для зазначених потреб до 1 січня 2015 року, становила 3,2 млрд гривень.

"За 9 місяців 2015 року "Нафтогаз" поставив операторам ГРМ ще близько 550 млн кубів газу на суму 4,6 млрд гривень, з яких 2,2 млрд гривень залишалися несплаченими. Поставка вказаного газу здійснювалась на умовах типового договору, затвердженого НКРЕКП. Нафтогаз імпортував цей газ на умовах передоплати", - йдеться у повідомленні.

"Протягом 2014 року на покриття виробничо-технологічних витрат, нормованих втрат та власних потреб операторів ГРМ було використано близько 0,9 млрд кубометрів газу; рівень оплати за цей газ становить 78%", - повідомляє компанія.

Економічна правда