Мартиненко: Зниження тарифів на газ - це PR-програма Тимошенко

Середа, 18 листопада 2015, 14:59

Ренту на видобуток газу потрібно знижувати поступово, починаючи з квітня наступного року.

Про це в інтерв'ю "ЛігаБізнесІнформ" сказав народний депутат, голова парламентського комітету з ПЕК Микола Мартиненко.

"Моя позиція по ренті категорично відрізняється від позиції Юлії Володимирівни. Ви звернули увагу, як називався її законопроект по ренті?" Про зниження цін на газ для населення", а насправді йдеться про зниження ренти", - зазначив він.

За словами Мартиненка, є декілька ключових речей.

"Перша - цінові параметри газу на внутрішньому ринку узгоджені з МВФ, і ми не можемо просто так від них відійти",  - зазначив він.

Мартиненко констатує, що друга - рента і раніше підвищувалася і знижувалася, але ціна газу від цього не залежала.

"Її теза про те, що "знизимо ренту - знизимо ціни для населення", - це піар-програма, мовляв, рента стала в два рази нижче, давайте настільки ж знизимо ціни. Для обивателя в ток-шоу зійде. У реальності це чистий популізм. І третє, мабуть, найважливіше, що "зашито", в цьому законопроекті. Є рішення Вищого госпсуду від 2013 року, яке каже, що Укргазвидобування (УГД) не є держвласністю, а є власністю НАК "Нафтогаз України", - каже Мартиненко.

За його словами, у проекті Тимошенко окремий пункт - рента для УГД повинна бути знижена до 29% .

"Що це означає? Що як тільки закон набуде чинності, всі інші компанії, що працюють у спільної діяльності (СД), підуть до суду і доб'ються зниження ренти з 70%. Тобто її проект - це пас на користь компаній, що працюють по СД і пов'язаних з олігархами ", - підкреслив депутат.

Він зазначив, що ренту на видобуток газу потрібно знижувати поступово, починаючи з квітня наступного року.

"Моя ж позиція по ренті - її треба поступово знижувати. Ще до прийняття бюджету на 2015 рік я говорив, що збереження таких ставок на рік призведе до зниження видобутку газу в Україні. До кінця цього року ми втратимо через ренти мінімум 1-1 , 5 млрд кубометрів газу. Приватники падають, Укргазвидобування падає ... Зараз закінчується бюджетний рік, ми входимо в зиму ... Наша позиція - знизити ренту з квітня, після проходження опалювального сезону ", - сказав Мартиненко.

Нагадаємо, Верховна Рада на 10 листопада відправила законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо здешевлення вартості газу для населення" (N2835) на повторне друге читання.