"Фінанси і кредит" фактично "помер" ще в 2009 році - Гонтарева

Субота, 3 жовтня 2015, 10:02

Банк українського олігарха Костянтина Жеваго "Фінанси і кредит" фактично "помер" ще в 2009 році.

Про це в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" розповіла голова Нацбанку Валерія Гонтарева.

"Фінанси і кредит" фактично "помер" ще в 2009 р І тільки отримані ним тоді 6,4 млрд грн рефінансування допомагали тримати його на плаву. Потім вони щось гасили, але після отримання 1,1 млрд за мого попередника Кубіва сума отриманого банком рефінансування досягла 4,9 млрд грн при капіталі банку всього 2,8 млрд. Далі історію ви знаєте", - заявила глава регулятора.

За її словами, після цього, банк був визнаний проблемним і пішов під програму фінансового оздоровлення.

"Куди йому було щось ще давати? Банк був визнаний проблемним і пішов під програму фінансового оздоровлення, під яку йому довелося видати ще два стабілізаційних кредиту - на 700 млн грн в лютому і на 750 млн грн в червні нинішнього року. Вони були видані під заставу цілісного майнового комплексу "Білоцерківська ТЕЦ" і особисте поручительство Жеваго виключно для виплати за депозитними вкладами фізосіб в обсязі до 200 тис. грн", - зазначає Гонтерва.

Крім того, глава Нацбанку назвала причину, чому все так затягнулося з банком.

"Чому все затягнулося? Тому що він намагався, капіталізував, гасив... Але в підсумку не зміг, не зробив того, про що ми йому говорили і домовилися. Тому в банк і була введена тимчасова адміністрація", - підсумувала Гонтарева.

Також, говорячи про великі банки, Гонтарева прокоментувала ситуацію і з "Дельта банком" Миколи Лагуна.

"З "Дельтою" ситуація була інакшою. На відміну від по суті кептивного "Фінанси та кредиту", це взагалі системний банк. Останній раз ми "Дельті" вже за моєї каденції давали рефінансування на 900 млн грн під виплати фізособам під керівництвом куратора і заставу паперів з держгарантією. І це все, що ми йому дали, далі давати не було сенсу", - зазначила вона.

Нагадаємо, Національний банк 17 вересня відніс ПАТ "Банк "Фінанси та Кредит" до категорії неплатоспроможних.

Як відомо, акціонерами фінустанови є ТОВ "Асканія" (45,92%), ПрАТ F & C Realty (41,58%), ТОВ "Індастріал констракшн" (6,78%).

Основним бенефіціаром "Фінанси та Кредит" є бізнесмен Костянтин Жеваго.

Нагадаємо, раніше Національний банк надав ПАТ "Банк Фінанси та кредит" стабілізаційний кредит на суму 750 мільйонів гривень строком на два роки.

Економічна правда