Власником 5% акцій холдингу "Кернел" став фонд Хомутинніка

Понеділок, 19 жовтня 2015, 10:39

Засновником Cascade Investment Fund, який придбав 5% холдингу "Кернел" є народний депутат Віталій Хомутиннік, колишній голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики.

Про це пише Forbes з посиланням на інвестиційних банкірів.

"Cascade - це інвестиційний бізнес Хомутинніка, досить великий за українськими мірками", − сказав один зі співрозмовників Forbes.

Обсяг фонду і наявність у ньому інших партнерів він не уточнив.

Побічно причетність до Cascade Investment Fund підтверджує й офіційна біографія політика, в якій фігурують підприємства з такою назвою.

На початку 1990-х Хомутиннік, почавши займатися бізнесом, заснував приватне підприємство "Каскад"; пізніше на його базі було створено ЗАТ "Каскад", яке об'єднує в собі підприємства різного профілю.

Хомутиннік відмовився від коментарів, пише видання.

Cascade Investment Fund міг формувати 5%-й пакет скільки завгодно - за правилами Варшавської фондової біржі, компанія і біржа повинні звітувати лише про перевищення 5%-го порогу.

За словами Олександра Паращія, керівника аналітичного департаменту інвестбанку Concorde Capital, цю угоду не можна трактувати як інвестицію в олійнопереробний чи аграрний бізнес, Cascade не є стратегічним інвестором.

"Просто є компанія Kernel, яка торгується на Варшавській біржі, і яка, можливо, через те, що поляки занадто перебільшують українські ризики, може бути недооціненою, у тому числі на думку менеджерів цього фонду. От і все, − каже він. − Це не стратегічна інвестиція, ніхто не купує бізнес. Просто купують акцію, яку вважають недооціненою".

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомили, що фонд Cascade Investment Біла Гейтса придбав акції "Кернела".

"Кернел" - вертикально інтегрована компанія, що працює в агропромисловому секторі України з 1994 року.

Виробляє соняшникову олію, здійснює дистрибуцію бутильованої олії в країні під торговими марками "Щедрий Дар", "Стожар", "Чумак Золота", експорт олії й зернових, а також надає послуги зі зберігання зернових і олійних культур на елеваторах.

Агрохолдинг за дев'ять місяців 2015 фінансового року отримав чистий прибуток 85,5 млн доларів проти чистого збитку в розмірі 67,6 млн доларів за той же період 2014 фінроку.

Виручка збільшилася на 1% - до 1,838 млрд доларів, а показник EBITDA зріс в 2,5 разу, становивши 338 млн доларів.

Найбільшим акціонером "Кернел" через Namsen LTD виступає голова ради директорів Андрій Веревський - 39,21%, ще 6,01% належить фонду ING OFE.

Акції "Кернела" котируються на основному майданчику Варшавської фондової біржі з листопада 2007 року. Їх курс на закриття 13 жовтня складав PLN53 (14,4 долара) за штуку, таким чином куплений Cascade Investment пакет оцінюється приблизно в 57,38 млн доларів.