У Росії заборонили замовляти санкційні продукти через інтернет

Четвер, 15 жовтня 2015, 18:52

Представники Федеральної митної служби РФ заявили, що торгівля санкційними товарами через інтернет заборонена.

Про це пише РБК.

Як повідомляє видання, після опублікованого в РБК матеріалу представник ФМС Росії заявив, що торгівля санкційними товарами через інтернет заборонена.

Однак у всіх коментарях співробітника митної служби, які приводили інформаційні агентства, мова йшла саме про заборону продажів подібних продуктів, а не про можливість їх придбання покупцями.

15 жовтня прес-служба ФМС Росії у відповідь на питання РБК, чи змінило відомство свою позицію про можливість покупки санкційних товарів через інтернет, повідомила коротко: "так".

На уточнююче запитання, з чим пов'язана зміна позиції, в ФТС не відповіли, порекомендував вислати офіційний запит. Відповідь на відправлений запит поки в редакцію не надійшов.

Менеджер з розвитку Shopfans Петро Шарапов розповідає, що щодня на сервісі Shopfans реєструються близько 120 осіб, а 14 жовтня (після того як стало відомо про дозвіл митниці замовляти санкційні продукти через інтернет) спостерігався наплив: кількість зареєстрованих користувачів зросла в 7,5 рази.

Яка частина з них стане активними клієнтами, буде зрозуміло приблизно через тиждень, говорить Шарапов.

Зміна позиції митниці його не дивує: неоднозначне трактування ситуації виникає через те, що в указі президента про введення продуктового ембарго говориться, що "організаціям та фізособам, які перебувають під юрисдикцією Російської Федерації", забороняється або обмежується "здійснення зовнішньоекономічних операцій", які передбачають ввезення до Росії санкційних продуктів.

"Але незрозуміло, хто такі фізичні особи, які перебувають під юрисдикцією Російської Федерації, і незрозуміло визначення "зовнішньоекономічні операції", - зазначив менеджер з розвитку Shopfans.