"Банк Москви" та "Газпромбанк" потрапили під українські санкції

Четвер, 17 вересня 2015, 11:38

Персональні економічні санкції стосуються 29 російських банків, зокрема Банку Москви, що має 100% "дочку" в Україні БМ Банк (Київ), а також Газпромбанку (Москва), що кредитував великі українські підприємства.

Про це передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з документом, до них застосовується два види санкцій - блокування активів і зупинка виконання економічних та фінансових зобов'язань.

У першому випадку йдеться про тимчасове обмеження права банку користуватися і розпоряджатися майном, що йому належить, у другому - про заборону надавати кредити, позики, фінансову допомогу, гарантії, здійснювати кредитування через купівлю цінних паперів і купувати цінні папери.

Як повідомлялося, Газпромбанк раніше, зокрема, надавав кредити НАК "Нафтогаз України" й азотним підприємствам Ostchem Дмитра Фірташа, які ще не погашені.

Українські банки з російським капіталом в оприлюдненому переліку відсутні. Раніше, в липні цього року, Національна комісія з цінних паперів і фондового ринку (НКЦПФР) анулювала п'яти банкам з російським капіталом ліцензії на ведення господарської діяльності на фондовому ринку.

Йдеться про Промінвестбанк (97,85% належить Внешекономбанку), ВТБ Банк (99,97% у Банку ВТБ), дочірній банк Сбербанку России та "сестринський" йому ВиЭс Банк, а також БМ Банк.

Експертно-апеляційна рада при Державній регуляторній службі 16 вересня відмовила цим банкам у задоволенні їхньої скарги на рішення НКЦПФР.

Він також рекомендував Нацкомісії терміново надати роз'яснення щодо дій цих банків у частині захисту і дотримання прав суб'єктів третіх осіб, що випливають з рішень НКЦПФР про анулювання ліцензій цих банків на реалізацію професійної діяльності на фондовому ринку.

Як відомо, 16 вересня ррезидент Петро Порошенко підписав указ про введення санкцій проти Росії.

ПОВНИЙ СПИСОК