Путін пропонує відмовитися від долара в СНД

Вівторок, 1 вересня 2015, 14:47

Президент Росії Володимир Путін вніс до Держдуми законопроект, який передбачає відмову від долара в СНД.

Про це пишуть "Вести.ru".

Відповідно до опублікованого повідомлення на сайті президента Росії, в рамках "Угоди про співробітництво в галузі організації інтегрованого валютного ринку держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав" буде створений механізм, який дозволить відмовитися від долара і євро в якості проміжної валюти в розрахунках.

Угодою передбачається прямий допуск банків-резидентів сторін на внутрішні валютні ринки один одного для проведення міжбанківських конверсійних операцій на умовах не менш сприятливих, ніж ті, які надані національним комерційним банкам.

Як наголошується, це сприятиме розширенню використання національних валют при здійсненні платежів у сфері зовнішньої торгівлі та надання фінансових послуг і таким чином створить передумови для підвищення ліквідності ринку національних валют.

У результаті будуть створені умови, при яких максимальний розвиток отримають ринки національних валют, виникнуть передумови для проведення узгодженої валютної політики, спрямованої на створення додаткових можливостей реалізації довгострокових стратегій торговельно-економічного та інвестиційного співробітництва, а також на досягнення загальної макроекономічної стабільності в регіоні, йдеться у повідомленні.

В рамках ЄАЕС країни вже обговорювали можливість переходу на національні валюти. Згідно з домовленостями між Росією, Білоруссю, Вірменією та Казахстаном перехід на взаєморозрахунки тільки в національних валютах повинен відбутися до 2025-2030 року, пише видання.

Така пропозиція міститься в проекті розвитку платіжних систем в ЄАЕС, схваленому країнами союзу в грудні 2014 року.

Зараз майже 50% платіжного обороту між країнами ЄАЕС припадає на долар і євро. Проект пропонує повністю відмовитися від використання долара і євро в ЄАЕС.