У Ахметова заявили, що "Нафтогазвидобування" може зупинитися

П'ятниця, 7 серпня 2015, 15:41

ПРАТ "Нафтогазвидобування" восени поточного року може припинити видобуток вуглеводнів через арешт рахунків і майна компанії, а також заборону на продаж газу, що видобувається, і конденсату.

Про це повідомив генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ситуація критична в компанії, оскільки потрібно платити рентні платежі, фінансувати діяльність. Поки що ми добуваємо, але це останній місяць. Я думаю, якщо не буде розблоковано діяльність компанії, нам доведеться глушити свердловини, зупиняти, тому фінансово компанія сьогодні паралізована", - сказав він журналістам у Києві в п'ятницю.

За його словами, газ, що нині добувається, закачується в підземні сховища. Об'єм видобутого і закачаного компанією газу становить майже 400 млн кубометрів.

Глава ДТЕК наголосив, що судові рішення про накладання арештів блокують діяльність компанії та "не мають нічого спільного із законом".

"Заарештовані акції, заарештована продукція, заарештовані основні фонди. Усе що там сьогодні заарештоване у двох справах. Не лише у справі, пов'язаній із зникненням колишнього директора, а й ще у податковій справі. Там несплата 120 млн грн, що вже в судах було виграно", - додав Тимченко.

Як повідомлялося, робота "Нафтогазвидобування" блокується з 30 березня 2015 року в рамках кримінального провадження, відкритого в 2012 році за фактом зникнення екс-глави компанії Олега Семинського. На думку компанії, це виробництво не має ніякого відношення до господарської чи іншої діяльності ПрАТ.

"Нафтогазвидобування" - найбільша приватна газодобувна компанія в Україні. Основний акціонер - енергетичний холдинг ДТЕК. Компанія розробляє ліцензійні ділянки на двох родовищах у Полтавській області - Семиренківському і Мачуському. Доведені запаси природного газу становлять 20 млрд куб. м, газового конденсату - 2 млн тонн.

Нагадаємо, що "Нафтогазвидобування" була заснована в 1999 році екс-депутатом від Партії Регіонів Миколою Рудьковським у партнерстві з Петром Порошенком. На початку 2000 - 50%-ва частка Порошенка в проекті перейшла Нестору Шуфричу.

У квітні 2013 року Донбаська паливно-енергетична компанія, яка входить до групи СКМ Ріната Ахметова, збільшила частку в "Нафтогазвидобуванні" з 25% до 50%.