Абромавичус обіцяє скасувати додатковий імпортний збір з 1 січня

Понеділок, 31 серпня 2015, 14:53

Додатковий імпортний збір буде скасовано з 1 січня 2016 року, як і планувалося при його введенні.

Про це йдеться в повідомленні Мінекономторгівлі з посиланням на міністра Айвараса Абромавичуса.

"За підсумками останніх зустрічей з представниками НБУ, Мінфіну та СОТ, є консенсус скасувати додатковий імпортний збір з 1 січня 2016 року, як це і планувалося раніше", - сказав міністр.

Раніше МЕРТ заявляло, що проаналізує ефект від введення додаткового імпортного збору. Абромавичус не виключав дострокової відміни збору.

За даними МЕРТ, додатковий імпортний збір був частиною загального макроекономічного пакету заходів щодо поліпшення ситуації з платіжним балансом: зниження світових цін на традиційні товари українського експорту - чорні метали та вироби з них, добрива, зернові та ін. - на тлі значної експортної орієнтованості економіки України, привело до поглиблення рецесії і макроекономічних диспропорцій.

Зокрема, дефіцит поточного рахунку платіжного балансу за підсумками 2014 року становив 5,3 млрд або 4% ВВП. А дефіцит зведеного платіжного балансу збільшився до 13,3 млрд, або близько 10% ВВП.

"Попередні підсумки ефективності дії збору свідчать про позитивний вплив на досягнення макроекономічної стабілізації в державі. Вжиті заходи поліпшили стан платіжного балансу і сприяють пом'якшенню шокових наслідків турбулентності зовнішніх ринків, які сьогодні спостерігаються", - сказано в повідомленні МЕРТ.

За словами Абромавичуса, загальний економічний ефект додаткового імпортного збору оцінюється в суму до 1 млрд доларів за рахунок зниження обсягів імпорту.

"Тому, як екстраординарний і вимушений захід, додатковий імпортний збір досяг своєї мети", - зазначено в повідомленні МЕРТ.

Інтерфакс-Україна