Банки Китаю переживають найскладніші часи за 13 років

Субота, 29 серпня 2015, 14:41

Поточний рік виявився для китайських банків найважчим за 13 років, що минули після початку їх IPO: обсяги проблемних кредитів ростуть на тлі гальмування економіки, тоді як темпи підвищення прибутку істотно сповільнилися в першому півріччі.

Про це передає "Інтерфакс" з посиланням на The Wall Street Journal.

Найбільший банк Китаю і світу в цілому за обсягом активів Industrial & Commercial Bank of China Ltd. (ICBC) збільшив чистий прибуток в першій половині 2015 року всього на 0,6% - до 149,02 млрд юанів (23,26 млрд доларів), тоді як у січні-червні роком раніше зростання становило 7%, а в першому кварталі поточного року - 1,4%.

Прибуток Bank of Communications Co. (BoCom) в першому півріччі підвищився на 1,5%, до 37,32 млрд юанів. Торік в цьому періоді спостерігалося зростання на 6%.

Темпи зростання чистого прибутку Bank of China Ltd. сповільнилися з 11% до 1,1%, Agricultural Bank of China Ltd. (AgriBank) - з 13% до 0,3%.

Слабкі результати банків свідчать про те, що в китайських позичальників виникає все більше проблем з погашенням заборгованості.

Раніше фінансові організації країни регулярно повідомляли про двозначні темпах зростання прибутку: на піку в 2007 році для ICBC вони перевищували 60%.

"Сплеск проблемних кредитів, схоже, є основною причиною уповільнення зростання прибутку, що, в свою чергу, впливає на внутрішні можливості заповнення капіталу банків", - зазначила банківський аналітик Nomura Софі Цзян.

Офіційна частка проблемних кредитів від загального портфеля, хоча і зростає, але залишається дуже низькою за світовими стандартами: 1,4% для ICBC, 1,35% для BoCom, 1,83% для AgriBank.

Проте багато аналітиків сумніваються в тому, що ці показники точно відображають реальну ситуацію. За їхніми словами, котирування акцій дають більш чітке уявлення про ситуацію у фінансових організаціях.

За час останнього спаду на фондових ринках Китаю акції восьми найбільших банків подешевшали в середньому на 34%.

Папери ICBC, зареєстровані в Гонконзі, торгуються з коефіцієнтом в 0,8 х до балансової вартості активів проти 2,9х в 2009 році. Для Bank of China цей показник знизився з 1,8х до 0,68х за той же період.

Останні статдані з Китаю змусили багатьох інвесторів заявити, що КНР не вдасться досягти цільових 7% зростання ВВП цього року, які вже є найслабшими за 25 років.

Експерти вважають, що Пекіну не вдасться запобігти рецесії в країні.