Президент підписав закони про посилення незалежності НБУ

Середа, 8 липня 2015, 20:48

Президент Петро Порошенко підписав закони, які посилюють незалежність та інституційну спроможність Національного банку України.

Про це повідомляє прес-служба Верховної Ради.

Як повідомлялося, 18 червня Верховна Рада прийняла у другому читанні та вцілому закони №2742 та №2743, ініціатором яких виступив президент Петро Порошенко.

Закон №2743  виключає із Бюджетного кодексу положення, які послаблюють фінансову незалежність Національного банку та не відповідають взятим на себе Україною зобов’язанням за Меморандумом про економічну та фінансову політику.

Законом також передбачається внесення змін до Бюджетного кодексу в частині скасування вимог щодо необхідності включення до прогнозу держбюджету на наступні за плановим два бюджетні періоди показників валютно-курсової політики, наданих Нацбанком, а також скасування відповідних положень статті 33 щодо використання при складанні проекту закону про держбюджет відповідної інформації, наданої НБУ.

Закон №2742 передбачає недопущення встановлення сум обов'язкового перерахування до держбюджету коштів від Національного банку.

На думку регулятора, його кошти, в першу чергу, повинні використовуватися для створення необхідних резервів.

Також серед пропозицій центрального банку є положення про посилення ролі Ради Нацбанку в проведенні внутрішнього аудиту та контролю за ризиками; проведення засідань Ради Національного банку не менше 10 разів на рік; а також скорочення кількості членів Ради (до 9 чоловік) і правління (до 6 осіб) Нацбанку.