Український експорт в ЄС може продовжити падіння - експерти

П'ятниця, 31 липня 2015, 12:09

Експорт України в країни Євросоюзу, який у січні-травні поточного року знизився на 36,3%, може продовжити падіння через неконкурентну структуру виробництва.

Відповідна оцінка міститься в прогнозі аналітичної компанії Da Vinci AG, пише "УНІАН".

Згідно з прогнозом, більшість українських виробників не можуть закріпитися на ринку ЄС, ситуацію може виправити лише переорієнтація з існуючого потенціалу виробництва на створення нових виробничих майданчиків спеціально під європейський ринок.

При цьому реалізація нової виробничої стратегії "під ЄС" може стати реальною завдяки залученню азіатських і європейських інвестицій.

Згідно з даними прогнозу, сільськогосподарський сектор має перспективу для посилення ролі в структурі зовнішньої торгівлі України, в той час як традиційні сектори - металургія, хімічна промисловість і машинобудування будуть поступово знижуватися.

Водночас експортний потенціал України у другому півріччі може значно знизитися через зниження питомої ваги всіх ключових для України ринків.

Крім того, аналітики DaVinci AG зазначають перспективу подальшого падіння імпорту за рахунок зниження купівельної спроможності населення.