BP заплатить 18,7 мільярда доларів штрафу за аварію в Мексиканській затоці

Четвер, 2 липня 2015, 17:52

Британська нафтовидобувна компанія BP Plc остаточно врегулювала розгляд з владою США у зв'язку з аварією 2010 року на платформі Deepwater Horizon в Мексиканській затоці як на федеральному рівні, так і на рівні окремих штатів.

Про це пише "Інтерфакс-Україна".

На додаток до вже стягнутих штрафів BP виплатить до 18,7 млрд доларів протягом 18 років, що є рекордною сумою для подібних розглядів.

Дочірня компанія BP Exploration and Production Inc. уклала відповідні угоди з федеральним урядом США і п'ятьма штатами, розташованими на узбережжі Мексиканської затоки: Алабамою, Луїзіаною, Міссісіпі, Техасом і Флоридою.

У тому числі BPXP виплатить США рекордний цивільний штраф у розмірі 5,5 млрд доларів протягом 15 років. Також протягом 15 років компанія направить владі країни і п'яти штатів ще 7,1 млрд доларів на відновлення живої природи; раніше компанія вже витратила на ці цілі 1 млрд доларів.

Ще 4,9 млрд доларів будуть виплачуватися протягом 18 років для врегулювання економічних та інших претензій п'яти штатів. До 1 млрд доларів компанія витратить на вирішення спорів з 400 місцевими держпідприємствами.

Аварія на буровій платформі Deepwater Horizon на свердловині Macondo, що розташовувалася в морі в 210 кілометрах на південний схід від Нового Орлеана, сталася 20 квітня 2010 року.

Вона призвела до загибелі 11 людей і одному з наймасштабніших в історії галузі розливів нафти. В результаті пожежі платформа затонула, а зі свердловини протягом 85 днів в океан витікала нафта.