Думка експерта: Чиновники саботують впровадження прозорих тендерів

Четвер, 2 липня 2015, 15:19

Чиновники саботують впровадження прозорих тендерів, оскільки збереження існуючої системи держзакупівель і відкатів приносить мільярди в кишені "не чистих на руку" чиновників.

Про це в ефірі радіо "Ера" розповів засновник компанії електронних закупівель Newtend, член руху за прозорість закупівель ProZorro Олексій Стародубов.

За його словами, в країні існує потужне антілоббі законопроекту про систему електронних закупівель.

Стародубов впевнений, що проведення реформи державних закупівель дозволить викорінити корупцію при проведенні тендерів.

"Для реалізації цієї ідеї достатньо прийняти законопроект про систему електронних закупівель. Даний документ дозволить кожній людині в режимі он-лайн контролювати прозорість тендерних процедур, від стадії визначення переможця тендеру до стадії перерахування бюджетних коштів за поставлені товари чи виконані послуги", - відзначає експерт.

"Створення прозорих процедур позбавляє чиновника можливості плодити корупцію. Система електронних закупівель дозволить створити рівні конкурентні умови для малого, середнього та великого бізнесу, а також мінімізує суму коштів, які сьогодні витрачаються на проведення тендерних процедур", - говорить експерт.

На думку Стародубова, прозорість процедур - найдієвіший інструмент громадськості та ЗМІ у боротьбі з корупцією в сфері держзакупівель.

"Крім громадськості та ЗМІ, контролювати дії чиновників у сфері держзакупівель повинен спеціально створений орган. Ця ідея не є українським ноу-хау. Аналогічний алгоритм успішно апробований урядом Сінгапуру, де законність і прозорість дій чиновників у сфері держзакупівель контролює спеціальне агентство", - відзначає експерт.

"Ми розраховуємо, що перехід на електронний формат закупівель повинні здійснити всі міністерства і відомства. При цьому мова йде про впровадження електронних торгів в сфері діяльності таких держпідприємств-монополістів як "Укрзалізниця", "Укрспирт", "Державна зернова корпорація України", які протягом багатьох років асоціюються у більшості громадян з корупцією", - додав він.

Експерт зазначив, що спрогнозувати терміни ухвалення законопроекту про систему електронних закупівель вельми проблематично, оскільки існує цілий ряд об'єктивних і суб'єктивних факторів. "Не маловажним факторів є саботаж з боку окремих українських чиновників", - сказав Стародубов.

Водночас він нагадав, що впровадження системи електронних закупівель є зобов'язанням нашої країни в рамках виконання Асоціації Україна-ЄС.