"Нафтогаз" пропонує приватним компаніям імпортувати до України газ із ЄС

П'ятниця, 10 липня 2015, 12:04

НАК "Нафтогаз України" повторює своє запрошення скористатися вільними газотранспортними потужностями на кордоні з ЄС всім компаніям, які бажають завозити газ в Україну з Європи.

Про це йдеться у повідомленні НАКу.

Крім того, як зазначається, "Нафтогаз" також готовий обговорити умови використання заброньованих ним потужностей для доставки газу з ЄС до кордону України.

"Як гарантований постачальник газу для всіх категорій споживачів ми зобов’язані в першу чергу думати про те, щоб в країну було завезено достатні обсяги газу на весь наступний період, до кінця опалювального сезону. При цьому Нафтогаз аж ніяк не мусить бути єдиним імпортером газу в Україну, це неправильно, - заявив голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

За його словам, "Нафтогаз" готовий максимально сприяти завезенню приватними постачальниками додаткових обсягів імпортованого газу, необхідних для забезпечення балансу газу країни до кінця наступного опалювального періоду.

З початку року 99% імпортованого газу в Україну завіз "Нафтогаз". При цьому доля "Нафтогазу" в реалізації газу промисловим споживачам, які платять повну ринкову ціну за імпортований газ, склала не більше 30%.

"Нафтогаз" вважає за доцільне, аби приватні трейдери, які продають газ промисловості за ринковою ціною, створювали відповідні запаси газу в ПСГ в літній період для покриття потреб своїх клієнтів взимку.

Економічна правда