Кіхтенко: Розірвати економічні зв'язки з окупованим Донбасом неможливо без втрат

Неділя, 7 червня 2015, 12:36

Керівництво країни має чітко озвучити принципи державної політики щодо окупованих територій Донбасу.

Про це заявив в інтерв'ю DT.UA генерал-губернатор Донецької області Олександр Кіхтенко.

"Повна блокада може бути обґрунтована тільки розривом мінських угод і відмовою від територій. Що теж варіант, якщо він чесний і озвучений як країні, так і нашим закордонним партнерам" - пояснює свою позицію Кіхтенко.

За його словами, верховна влада повинна "нарешті чітко артикулювати принципи державної політики щодо Донбасу".

"На окупованих територіях живуть наші громадяни. Мінські домовленості ніхто не відміняв. Нам належить жити в одній країні", - підкреслює він.

80% промислових підприємств, що залишилися на окупованих територіях Донбасу, платять податки в бюджет України, зазначає Кіхтенко.

Цим підприємствам потрібно реалізовувати свою продукцію, а нам її купувати. І розірвати економічні зв'язки з багатьма з них неможливо без обопільних втрат. Тому потрібно шукати баланс і "націлитися на творення".

"Економічні зв'язки вугільних і металургійних підприємств розірвати неможливо без обопільних втрат. Не буде вугілля, не буде коксу, не буде металу. Впаде система. В тому числі і на наших ТЕЦ", - каже губернатор.

"Так, є ще варіанти: вони будуть продавати продукцію або у себе, або в Росію, або ж нам через Росію втридорога, залишаючи податки і гроші там. Тоді питання до міністра МВС - хто з нас коллаборант? Але, швидше за все, будуть продовжувати підвищувати ставки відкатів на наших пропускних пунктах. Що, власне, зараз і відбувається".

На переконання Кіхтенка, лише уточнивши для себе і суспільства ці "деталі", "можна з чистою совістю зупиняти фури з пивом, вільно пропускаючи при цьому вантажі з ліками для дітей і пенсіонерів, машини з вугіллям для українських ТЕЦ і дітей, які їдуть з Полтави відвідати своїх старих батьків у Горлівку.