Російські банки знайшли спосіб обійти європейські санкції

П'ятниця, 5 червня 2015, 20:55

Російські держбанки, які потрапили під санкції залучають валюту на Заході.

Сбербанк Росії і ВТБ отримали мільярди євро через онлайн-банки в Німеччині, пише РБК.

З липня минулого року Сбербанк через європейську "дочку" Sberbank Europe AG почав залучати депозити в Німеччині.

Запущений проект Sberbank Direct надає послуги тільки в режимі онлайн, без відкриття традиційних офісів обслуговування, але саме це виявилося дуже затребуваним на ринку, розповів президент Сбербанку Герман Греф на зборах акціонерів, які відбулися 29 травня.

"Проект виявився "дуже своєчасним" і дозволив банку" мобілізувати залучення валютних ресурсів в найкритичніший момент, коли вони були життєво необхідні для банку", - додав Греф.

За півроку з моменту запуску клієнтами банку стали 25 тисяч осіб, обсяг вкладів становив 700 млн євро. На 2 червня 2015 року кількість клієнтів майже подвоїлася, збільшившись до 46 тисяч осіб, обсяг депозитів становив 1,6 млрд євро, повідомила прес-служба банку.

Це дозволило Sberbank Europe повернути кредит в 1 млрд євро материнській структурі, розповідав фінансовий директор Сбербанку Олександр Морозов.

Працювати з фізичними особами в Європі за такою моделлю першим почав ВТБ, відзначає керівник департаменту дочірніх компаній ВТБ Михайло Якунін: "VTB Direct - онлайн-банк, орієнтований на залучення депозитів приватних осіб, працює в Німеччині та у Франції з кінця 2011 року".

До кінця 2014 року обсяг депозитів, залучених VTB Direct, становив 3,9 млрд євро. У прес-службі ВТБ24 повідомили, що до кінця 2013 року портфель становив 2,5 млрд євро. Виходить, що за санкціонний 2014 рік банк залучив 1,4 млрд євро.