Україна хоче співпрацювати з США у сфері ракетного двигунобудування

Вівторок, 30 червня 2015, 11:02

ДП "Конструкторське бюро "Південне" опрацьовує плани з налагодження співпраці зі США у сфері ракетного двигунобудування.

Про це повідомив генеральний конструктор-генеральний директор КБЮ Олександр Дегтярьов, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно із повідомленням, український розробник готовий стати партнером у ініційованому урядом США проекті зі створення ракетних двигунів на заміну використовуваним на американських ракетах-носіях (РН) російським РД-180.

Як зазначив генконструктор, протягом останніх п'яти років ДП "КБ "Південне" розробляло перспективне сімейство рідинних ракетних двигунів перших ступенів РН, які можна ефективно використовувати на американському ринку РН.

"Поглиблені цільові дослідження ринку США засвідчили, що доцільно створення нового потужного двигуна тягою 250 тонн і зв'язки для цих двигунів тягою 500 тонн і більше", - уточнив він.

"Сьогодні КБП провадить переговори з низкою потенційних замовників та інвесторів зі США, зацікавлених у реалізації цієї ініціативи. За нашими оцінками, такий двигун може бути створено і випробувано вже до 2019 року", - повідомив Дегтярьов.

За його словами, зацікавленість американської сторони в українських розробках пояснюється ще й тим, що з деяких причин американські космічні компанії намагаються уникнути використання російської РД-180 на американських носіях, і наразі уряд США виділяє великі суми на пошук альтернативних рухових установок.

КБП зацікавлений у створенні двигунів перших ступенів "не тільки для виходу на міжнародний ринок, а й також для забезпечення самодостатності власних ракет-носіїв, зокрема РН сімейства "Маяк", говорить він.

За даними КБП, на сьогодні компанія розробила понад 30 видів рідинних ракетних двигунів (РРД), 17 з яких - доведено до серійного складання. РРД розробки КБП оснащені РН "Зеніт", "Циклон", Vega.

У червні ВПС США оголосили конкурс із розробки двигунів замість російських РД-180, обсяг потенційних контрактів оцінюється в 160 млн доларів.