Український "розумний будинок" залучив мільйон доларів інвестицій

Середа, 3 червня 2015, 19:06

Український фонд SMRK проінвестував український hardware-стартап Ajax Systems, який займається охоронними системами та датчиками для "розумного будинку".

Про це пише Ain.ua.

Загальний обсяг фінансування не розкривається, але тільки перший транш становив 1 млн доларів (за частку в компанії, розмір частки у фонді не називають). Це - перша інвестиція фонду SMRK, серед партнерів якого - CEO MacPaw Олександр Косован і підприємець Андрій Довженко, в український hardware-проект.

Інвестори вважають ринок інтернету речей дуже перспективним напрямком. "Уже в найближчому майбутньому пристрої для охорони та автоматизації будинку стануть все більш популярними, а ми будемо з подивом дивитися на речі в будинку, які ще не достатньо "розумні", щоб виводити статус на екран Smart Watch, або якими не можна управляти зі смартфона", - говорить Косован.

Проект Ajax Systems заснований в 2011 році, до цього команда займалася охоронними системами, і, за словами Олександра Конотопського, CEO Ajax Systems, бізнес був досить прибутковим. У якийсь момент команда відзначила тренд, пов'язаний з ринком інтернет речей і розумними системами для дому, і вирішила розвиватися в цьому напрямку.

Зараз йде закритий бета-тест першої продукції стартапу - бездротових сенсорів відкриття вікон і дверей, руху і т.д. Всього ж планується до 2016 року створити близько 40 подібних пристроїв і об'єднати їх в систему управління будинком.

Цікаво, що майже всі R&D і виробництво гаджетів відбувається в Україні - завозять тільки друковані плати. Старт продажів пристроїв намічений на вересень цього року, а в 2016 році проект планує виходити на ринки СНД, Європи, США.

"Наша мета - зробити smart home доступним настільки, наскільки зараз доступні мікрохвильовка чи електрочайник", - відзначає CEO стартапу. Передбачається, що система буде коштувати близько 200-250 доларів.

Нагадаємо, фонд SMRK розміром 10 млн доларів запустили засновник компанії-розробника ПЗ для техніки Apple MacPaw Олександр Косован і підприємець Андрій Довженко. Фонд працює з осені минулого року, концентрується на фінансуванні seed- і preseed-раундів.