НБУ планує погіршити прогнози з ВВП та інфляції на 2015 рік

Середа, 3 червня 2015, 13:43

Національний банк України має намір у червні переглянути в бік погіршення свої прогнози з ВВП та інфляції на цей рік.

Про це повідомив директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Сергій Ніколайчук, пише "УНІАН".

"Ми плануємо опублікувати черговий інфляційний звіт з переглянутим макроекономічним прогнозом наприкінці червня. Але, дійсно, ситуація дещо гірша, ніж ми прогнозували у березні", - сказав Ніколайчук, відповідаючи на питання про плани регулятора переглянути прогнози на цей рік слідом за погіршенням прогнозів по Україні Міжнародним валютним фондом.

Відповідаючи на питання, чи збігаються прогнози НБУ з прогнозами МВФ, згідно з якими у 2015 році в Україні очікується падіння ВВП на 9% при інфляції в 46%, представник Нацбанку повідомив: "Оцінки МВФ, які були, зроблені на основі спільних консультацій з фахівцями уряду і Національного банку".

Як відомо, раніше Національний банк прогнозував зниження ВВП в 1 кварталі на 15%, у 2 кварталі на 10,2%, в 3 кварталі на 5,7% і зростання на 2% в 4 кварталі.

Державний бюджет на 2015 рік розрахований виходячи з оптимістичного сценарію Кабінету Міністрів розвитку ситуації, що передбачає падіння ВВП на 5,5% при інфляції 26,7%.

Нагадаємо, падіння валового внутрішнього продукту України за підсумками першого кварталу 2015 року порівняно з першим кварталом минулого року становило 17,6%.