Думка експерта: Україна чекає на новий історичний зерновий антирекорд

П'ятниця, 19 червня 2015, 16:24

Крім рекордів за кількістю експорту зерна, в цьому маркетинговому році в Україні також очікується зерновий історичний антирекорд.

Про це напередодні заявив аграрний експерт Сергій Стоянов, коментуючи заяву аграрного міністра про рекорди.

Він зазначає, що у підрахунках точної кількості експортованого зерна в поточному маркетинговому році слід дотримуватися єдиного принципу в питанні, які культури в такий рейтинг доцільно включати.

Одні враховують всі культури жорстко з 1 липня до 1 липня, решта - по кукурудзі, наприклад, вважають маркетинговим рік з 1 вересня до 1 вересня, як і по соняшнику та сої, пояснює експерт.

"Як на мене, якщо ми хочемо охарактеризувати нашу загальну експортну потужність, про що сьогодні каже міністр, ми повинні, крім злаків зернових культур враховувати ще й олійні та продукти переробки зернових і олійних культур - висівки і шроти. Вони просуваються на експортні судна з використанням однієї і тієї ж інфраструктури - зерновозів і портових терміналів", - вважає Стоянов.

Експерт також додав, що історичним антирекордом для аграріїв України, який вкрай негативно впливає на зернову ринкову кон'юнктуру зараз і буде впливати ще кілька місяців, стануть залишки зерна старого врожаю - 2014 року.

Стоянов заявляє, що з урахуванням залишків зерна в ринковому секторі на 1 червня 2015 року в кількості 15,6 млн тонн (за даними Держстату), в товарних залишках на 1 липня 2015 буде більше 12 млн тонн основних зернових культур, у тому числі: пшениці - 5,8 млн, кукурудзи - 4,9 млн, ячменю - 1,3 млн.

"І це без залишків у господарствах населення, частка яких у валовому зборі зернових в Україні становить понад 20%", - підкреслює він.

"Цього залишку зерна Україні вистачить для продовольчого і фуражного споживання на термін більше 6 місяців. Будемо й надалі затоварюватися?", - зазначає Стоянов.

Експерт додав, що так склалося не без участі того ж Мінагрополітики, яке на початку 2015 фактично обмежувало експорт продовольчої пшениці, "умовляючи" експортерів утримуватися від нього.

Економічна правда