"Київстар" домігся права не платити за зайняте "майданівцями" приміщення

П'ятниця, 12 червня 2015, 13:59

Телекомунікаційний оператор "Київстар" позбувся боргу в 6,7 млн грн перед компанією "Дивина", яка здавала йому в оренду приміщення в центрі Києва.

Наприкінці травня Вищий господарський суд України прийняв рішення на користь "Київстар".

Як випливає з матеріалів справи, приміщення за адресою Хрещатик, 14А (біля "Пасажу", напроти магазину "МТС") оператор орендував з 2011 року. Там знаходився центр обслуговування абонентів.

Загальна площа приміщення становила 363,6 квадратних метра.

Договір оренди діяв до 22 травня 2014 включно, але "Київстар" приміщення орендодавцю надав тільки 20 червня минулого року.

Орендодавець заявив, що оператор не сплатив оренду приміщення за період з 1 березня по 22 травня 2014 року і звернувся до суду. З урахуванням боргу за комунальні послуги (більше 6 тис грн), загальні позовні вимоги перевищили 6,7 млн грн.

Представники "Київстар" у суді заявили, що компанія не зобов'язана платити орендні та комунальні платежі за вказаний період, так як з незалежних від неї причин не могла використовувати приміщення за призначенням.

 

Вони пояснили, що в листопаді 2013 року в Києві відбулися мирні зібрання, а в лютому 2014 відбулися зіткнення між силовиками і протестувальниками. Активісти зайняли адміністративні та офісні приміщення на Майдані Незалежності та вулиці Хрещатик, в тому числі і приміщення, яке орендував "Київстар".

Представники оператора ще в лютому минулого року повідомили про це орендодавця і правоохоронцям. До моменту, коли закінчився договір, у "Київстару" все ще відсутній був доступ до приміщення і можливість повернути об'єкт орендодавцю.

У січні цього року Господарський суд Києва ухвалив рішення на користь "Київстар", але орендар подав апеляцію і виграв. Але Вищий господарський суд залишив рішення суду першої інстанції в силі.

"Дивина" належить офшорній компанії "Кіммерія Інвестмент енд Файненс С.А." (Британські Віргінські острови) і підприємцеві Вадиму Блошко. Він і його батько Микола Блошко, за даними ЗМІ, володіють і іншою нерухомістю на головній вулиці столиці.

Економічна правда