АМКУ наполягає на обґрунтованості встановлення тарифів на пасажирські перевезення

Понеділок, 6 квітня 2015, 12:32

Антимонопольний комітет надав Міністерству інфраструктури обов’язкові для розгляду рекомендації з метою недопущення встановлення необґрунтованих тарифів на послуги з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування.

Про це йдеться у повідомленні комітету.

Як зазначається, одним із соціально значущих ринків, на яких протягом останнього часу в усіх регіонах України відбувається значне підвищення тарифів, є ринок послуг з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування.

Відповідно до статті 28 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" повноваження щодо встановлення в порядку і межах, визначених законодавством, тарифів на транспортні послуги належать до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад.

"Розрахунок тарифів повинен здійснюватись відповідно до запланованих на рік (на підставі фактичних) обсягів транспортної роботи, характерних для даного виду перевезень перевізника в регіоні, та кількості перевезених пасажирів з використанням економічно обґрунтованих планових витрат", - повідомляє прес-служба.

Як зазначається, до розрахунку тарифу включається плановий прибуток, необхідний для розвитку перевізника і сплати ним податкових зобов'язань.

Крім того, під час розрахунку тарифу загальний обсяг транспортної роботи та загальна кількість перевезених пасажирів, у тому числі з урахуванням пільгових категорій пасажирів, обґрунтовуються перевізником на підставі фактичних показників роботи або встановлюються за результатами обстеження пасажиропотоків.

"Проте на сьогодні відсутня чітка норма, яка б зобов’язувала органи місцевого самоврядування при встановленні (погодженні) тарифів на перевезення здійснювати з певною періодичністю обстеження пасажиропотоку на маршруті або вимагати від ініціатора зміни тарифу надання результатів такого обстеження", - заявили у комітеті.

Економічна правда