У "Енергоатомі" кажуть, що не беруть участі в протестах структур Ахметова

Субота, 25 квітня 2015, 12:19

Члени профспілкової організації ДП НАЕК "Енергоатом" заявляють, що не братимуть участі в запланованій на 25 квітня масштабній акції протесту профспілки ДСП "ЧАЕС" і просять не виступати на ній від їхнього імені.

Про це йдеться у заяві заступника голови Атомпрофспілки України, голови профспілкової організації ДП НАЕК "Енергоатом" Олексія Лича у зв'язку із поширенням інформації про можливу участь профспілок компанії у масових протестних акціях, які вказані у так званому плані "Крєпость" бізнес-структур олігарха Ріната Ахметова.

"За наявною у нас інформацією, сьогодні, у суботу 25 квітня, за вказівкою керівництва планується масштабна участь профспілки ДСП "ЧАЕС" в акціях протесту. За цією ж інформацією, вказана профспілка має намір виступити від імені трудового колективу НАЕК "Енергоатом". Просимо спостерігачів та засоби масової інформації не брати на віру такі твердження", - йдеться у документі.

Лич підкреслив, що члени профспілкової організації ДП НАЕК "Енергоатом" не беруть і не мають наміру брати участь "у будь-яких акціях протесту, інспірованих ззовні".

"Виключне право на виступи та заяви від імені трудового колективу НАЕК "Енергоатом" належить лише виборним профспілковим органам та їх керівникам відповідно до наданих повноважень. Все інше - спекуляції", - наголосив він.

Водночас заступник голови профспілки зауважив, що в останні місяці відбувається організований "певними силами" інформаційний тиск на ДП НАЕК "Енергоатом" із залученням як окремих народних депутатів, посадовців, представників силових органів, так і громадських та екологічних організацій.

"Вважаємо, що все це носить замовний характер як ззовні, так і олігархічних структур всередині держави, які втрачають монопольне становище та вплив в енергетичному секторі економіки України", - йдеться у заяві.

Нагадаємо, 24 квітня слідчі Служби безпеки України зареєстрували кримінальне провадження щодо фінансування акцій протесту в Києві.

Крім того, СБУ викликала на допити менеджерів однієї з енергетичних корпорацій та долучила до справи оприлюднені народним депутатом України Мустафою Наємом матеріали.

Раніше депутат від БПП Мустафа Найєм заявив, що мітинги шахтарів і їх вимоги змінити міністра енергетики – це частина плану "Крепость" по захисту інтересів компаній Рината Ахметова на енергоринку, який складений у ДТЕК.

За його даними, Ахметов намагається зберегти свою монополію в сфері енергетики, шантажує державу за допомогою шахтарських протестів.

Компанія ДТЕК у відповідь заявила, що їй невідоме джерело походження документа, опублікованого депутатом Мустафою Найємом на сайті " Української правди".