Приватні кредитори України проти скорочення основної суми боргу - ЗМІ

П'ятниця, 10 квітня 2015, 10:15

Комітет приватних кредиторів України, який об'єднує 5 найбільших власників її облігацій на суму в 10 млрд доларів, в ході переговорів про реструктуризацію виступатиме проти списання основної суми боргу.

Про це повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на прес-реліз комітету.

Створення комітету, йдеться в його повідомленні, має дозволити "оперативно вирішити проблеми України, пов'язані з ліквідністю", і комітет вже розробляє відповідний план, який буде запропонований Києву.

Заява випущена від імені комітету інвестиційної компаній Blackstone Group, яка виступає консультантом кредиторів.

Україна повинна провести до кінця травня реструктуризацію 29 випусків цінних паперів, включаючи субсуверенні зобов'язання, щоб отримати другий транш міжнародної фінансової допомоги.

За рахунок реструктуризації боргів України, згідно з погодженими з МВФ умовами, треба заощадити більше 15 млрд доларів протягом 4 років, у тому числі понад 5 млрд доларів - вже цього року (за графіком, в 2015 році Києву треба було б виплатити 7,7 млрд доларів основного боргу і відсотків).

Поки з кредиторами не узгоджена загальна схема, до кінця дня четверга власники облігацій повинні проголосувати про продовження на 3 місяці, до 27 липня термінів погашення основної суми облігацій Укрексімбанку, зобов'язання якого не були включені в основний список реструктуризованих облігацій.

Враховуючи, що за паперами цього банку не передбачається списання основної суми боргу, вони торгуються вище 63 центів за долар, тоді як суверенні облігації з погашенням в липні 2017 - близько 41,7 цента за долар, свідчать дані агентства Bloomberg.

На думку аналітиків Bank of America, поточний рівень цін на єврооблігації України говорить про те, що ринок передбачає списання близько 20% від основної суми боргу.

Комітет кредиторів заснували Franklin Templeton, якому, за деякими оцінками, належать українські папери на 7 млрд доларів, і ще чотири великих держателя суверенних і квазісуверенних єврооблігацій країни.

Нагадаємо, Мінфін України з 13 березня почав консультації з кредиторами про реструктуризацію зовнішнього боргу. Україна офіційно запропонувала власникам її облігацій обговорити скорочення суми основного боргу та купонних виплат, а також продовження термінів обігу паперів.

Інтерфакс-Україна