НБУ у четвер продавав і купував долари на міжбанку по 23-24 гривні

Четвер, 5 березня 2015, 18:49

Національний банк у четвер провів двосторонню інтервенцію на міжбанківському валютному ринку з котируваннями на рівні 23-24 гривні за долар.

Про це повідомило УНІАН джерело на фінансовому ринку.

За інформацією співрозмовника агентства, втручання НБУ значно пожвавило ринок, торги на якому до цього проходили достатньо мляво. Зокрема, перші 3 операції було зареєстровано о 12:00, або за 2 години після початку торгів.

Загалом, за даними НБУ, за день банки уклали 184 операції на 178,47 млн доларів за середньозваженим курсом 23,0119 гривні за долар.

За інформацією іншого учасника ринку, уранішній "ступор" міжбанківського ринку обумовлений введеними НБУ обмеженнями, і для підготовки до роботи за новими правилами банкірам і їхнім клієнтам знадобився якийсь час.

За його словами, питання у банкірів викликали вимоги до банків не купувати валюту клієнтам, у яких на рахунках понад 10 тисяч доларів власної валюти, а також включення до переліку документів для перевірки заявок на придбання валюти довідки з фіскальної служби і заборона купувати валюту за позикові кошти.

"Банки по-різному трактують ці норми: хтось просто вимагає лист у клієнта з підтвердженням, хтось підходить більш скрупульозно і вимагає довідки з інших банків. Технічно все досить складно. Але думаю, що це тимчасово, банкіри вже обірвали дроти дзвінками в НБУ, регулятор розбирається, скоро спустить якісь роз'яснення, і ринок розворушиться", - припустив співрозмовник.

Як повідомлялося, Нацбанк після введення для імпортерів обмежень, що діють з 24 лютого, став найбільшим покупцем валюти на міжбанку, викупивши за 4 дні 275,32 млн доларів, або 50,92% від обсягу продажу валюти.