Ціни на нафту впали більш ніж на 1 долар за барель

П'ятниця, 27 березня 2015, 09:59

Ціни на нафту впали більш ніж на 1 долар за барель після різкого зростання в четвер, оскільки інвестори менше турбуються, що авіанальоти Саудівської Аравії в Ємені викличуть перебої в поставках нафти.

Про це пише Рейтер.

До 9.15 за мосоковским часом ф'ючерси на Brent подешевшали на 1,18 до 58,01 долара за барель, а ф'ючерси на WTI - на 1,03 до 50,40 долара.

У четвер нафта подорожчала на 5 відсотків після початку військової операції кількох арабських країн на чолі з Саудівською Аравією проти шиїтського угруповання хусит в Ємені.

Зростання цін було викликане побоюваннями, що бойові дії вплинуть на судноплавство в Баб-ель-Мандебській протоці, через яку в середньому в день проходить 3,8 мільйона барелів нафти і нафтопродуктів.

"Тепер ринок задається питанням, як довго збережеться вплив цього геополітичного події на ціну нафти", - сказав директор з інвестицій Ayers Alliance в Сіднеї Джонатан Беррет.

Ціни можуть піднятися, якщо бої переростуть в регіональний конфлікт за участю ісламістів, але Баб-ель-Мандебська протока, службовець входом в Червоне море, навряд чи буде закритий для судів, вважає Беррет.

Якщо це все-таки відбудеться, танкерам доведеться вибирати набагато більш довгий шлях навколо Африки. Аналітики також відзначають, що в сусідньому до протоки Аденській затоці багато військових кораблів країн НАТО для захисту суден від піратів.

На думку аналітиків Goldman Sachs, ситуація в Ємені не зробить помітного впливу на поставки нафти, тому що обсяг експорту з країни незначний, а танкери можуть плавати в обхід територіальних вод Ємену.