Ціни на нафту зросли майже на 4%

Четвер, 26 березня 2015, 09:55

Ціни на нафту зросли майже на 4 відсотки після початку військової операції Саудівської Аравії і її союзників в Ємені.

Про це пише Рейтер.

До 9.25 за московським часом ф'ючерси на Brent подорожчали на 1,70 до 58,18 долара за барель, а ф'ючерси на WTI - на 1,89 до 51,10 долара.

Саудівська Аравія та її союзники в районі Перської затоки почали військову операцію, включаючи авіаудари, проти шиїтського угруповання хусит, обложників місто Аден на півдні Ємену, де сховався президент країни.

Трейдери та імпортери нафти бояться, що ситуація на Близькому Сході, одному з основних постачальників нафти, може вийти з-під контролю.

Ситуація в Ємені ускладнюється ще тим, що хусит підтримує Іран, бажаючий посилити свій вплив на Близькому Сході.

"Саудити почали військові дії, тому що, за їхніми словами, хусити отримують підтримку з боку Ірану. Це говорить про те, що війна може поступово перерости в регіональний конфлікт. Уряд Китаю дуже турбується з цього приводу ", - сказав директор Центру близькосхідних досліджень Китайського інституту зовнішньополітичних досліджень Лі Гофу.

Близький Схід також є важливим постачальником зрідженого природного газу (ЗПГ), який продають Ємен і Катар, але імпортери поки не бачать приводу для занепокоєння.

"Перебоїв у поставках газу з Ємену поки немає. Ми не хвилюємося, враховуючи надлишок пропозиції і слабкий попит останнім часом", - сказав представник південнокорейської газової компанії Korea Gas Corp.

Аналітики також відзначають, що не варто турбуватися про дефіцит нафти, тому що видобуток в країнах, що не входять в ОПЕК, залишається високою.