За фактом перешкоджання діяльності в. о. керівника ПЗЗ відкрито справу - Бланк

П'ятниця, 20 березня 2015, 20:03

За відмовою виконувати розпорядження Держадміністрації залізничного транспорту України ("Укрзалізниця") стоїть спроба усуненого з посади начальника ПЗЗ Олексія Кривопишина приховати факти корупції.

Про це заявив на виїзному засіданні парламентського комітету з питань транспорту в.о. гендиректора "Укрзалізниці" Максим Бланк, передає "Інтерфакс-Україна".

"За цим стоїть спроба Кривопишина приховати факти корупції, які зараз розслідує Міністерство інфраструктури. Він об'єктивно намагається заважати тій перевірці, яка почалася. Залучено СБУ, є кримінальна справа ще з лютого, її розслідують за фактами зловживань Кривопишина", - сказав він, відповідаючи на питання народних депутатів в п'ятницю у Львові.

Бланк також розповів, що за заявою "Укрзалізниці" в п'ятницю відкрито кримінальне провадження за фактом перешкоджання законній діяльності новопризначеного в.о. керівника Південно-Західної залізниці Володимира Тягульського.

"Окремо відкрито кримінальне провадження прокуратурою і МВС за фактом перешкоджання законній діяльності новопризначеному керівникові Південно-Західної залізниці", - сказав він.

Бланк вважає, що відмова Кривопишина виконувати накази і розпорядження керівництва "Укрзалізниці" є фактом "політичного сепаратизму в залізничній галузі".

"Фактично маємо факт політичного сепаратизму в залізничній галузі. ПЗЗ не визнає розпорядження Кабміну і Мінтрансу, а сьогодні публічно відмовилося виконувати розпорядження і накази "Укрзалізниці". Я дуже прошу депутатів профільного комітету виступити з відповідною заявою, оскільки йдеться про розвал залізничного транспорту", - підкреслив він.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк 4 березня заявив про усунення з посади начальника ПЗЗ Кривопишина у зв'язку з оприлюдненою в ЗМІ інформацією про корупційні схеми на підприємстві.

В.о. глави "Укрзалізниці" М. Бланк, у свою чергу, повідомляв про тиск на співробітників ПЗЗ, що фігурували у відповідних сюжетах ЗМІ, і 11 березня доручив в.о. глави ПЗЗ невідкладно притягнути до відповідальності ініціаторів їх переслідування. Того ж дня ПЗЗ спростувала повідомлення Бланка.

Крім того, Бланк повідомляв про призначення Тягульського в. о. голови ПЗЗ, зазначаючи, що "приймальню відстороненого начальника залізниці охороняють озброєні люди, щоб не допустити на робоче місце неугодного виконувача обов'язків".

ПЗЗ, зі свого боку, зазначала, що ні Тягульський, ні Бланк у будівлі управління ПЗЗ на той момент не з'являлися.

Проте 16 березня Бланк повідомив, що невідомі особи, які перебувають в офісі ПЗЗ, далі перешкоджають доступу до робочого місця Тягульського.

17 березня в ЗМІ з'явилася інформація про те, що Кривопишин оскаржить цього дня в Київському окружному адміністративному суді своє усунення.

Крім того, 17 березня суд зупинив дію розпорядження Кабміну про призначення в.о. начальника ПЗЗ Тягульського.

19 березня Бланк звільнив керівний склад ПЗЗ, аргументувавши це необхідністю нормалізації роботи підприємства, повернення вертикальної структури управління, об'єктивної перевірки і аудиту.