Держпідприємствам хочуть заборонити обслуговуватися в банках РФ

Понеділок, 9 лютого 2015, 10:43

Депутати пропонують заборонити держпідприємствам, компаніям з держчасткою понад 50%, органам державної та місцевої влади України обслуговуватися в банках з російським капіталом.

Відповідний законопроект №2021 подали 4 лютого сім депутатів, що представляють Народний фронт, Батьківщину і БПП, пише "FinMaidan".

Відповідно до законопроекту, заборона поширюється на послуги таких фінансових установ, як банки, ломбарди, кредитні спілки, лізингові та страхові компанії, інвестиційні фонди, фінансові компанії, недержавні пенсійні фонди.

З російським корінням в Україні працює багато компаній, наприклад, лізингова компанія ВТБ Лізинг Україна, страхові компанії ІНГО Україна, Альфа Страхування, Провідна, ПРОСТО Страхування (акції належать кіпрській компанії).

Але в першу чергу документ стосується державних "Сбербанка Росії" і ВТБ Банку, "Промінвестбанку" ("дочки" державного ЗЕБа), а також приватних "Петрокоммерц-Україна", Альфа-Банку, банку Форвард (раніше Русский Стандарт), Енергобанку.

Аргументація депутатів не обмежується лише ідеєю бойкоту країни-агресора.

"Державними є цілий ряд підприємств оборонно-промислового комплексу. Обслуговування в банках передбачає передачу кредитній установі конфіденційною і іноді секретної інформації, що неприпустимо щодо банків, власниками яких є структури країни-агресора", - пояснює співавтор законопроекту Максим Поляков.