"Нафтогаз" хоче збільшити видобуток газу за рахунок держбанку Китаю

П'ятниця, 20 лютого 2015, 20:47

НАК "Нафтогаз України" планує збільшити видобуток природного газу шляхом оновлення парку бурових верстатів за рахунок кредитних коштів Держбанку розвитку Китаю.

Про це повідомив головний радник голови правління "Нафтогаз України" Сергій Олексієнко, передає "Інтерфакс-Україна".

"Є пріоритетні напрямки інвестування... Третій напрямок - інвестиції у внутрішній видобуток та ефективну переробку виробленої у країні вуглеводневої сировини", - сказав він.

За його словами, більшу частину бурових верстатів ПАТ "Укргазвидобування" було придбано в 70-80-х роках.

Відтоді нові верстати не купувалися, а деякі з них вже повністю зношені, виведені або потребують виведення з експлуатації і непридатні для широкого впровадження нових сучасних технологій, таких як похиле буріння, мультистволові свердловини і використання гідророзриву пласта.

"Наразі обговорюється практично повне оновлення парку бурових верстатів, які є критично важливою складовою виробничої інфраструктури", - наголосив Олексеієнко.

У свою чергу в.о. гендиректора "Углесинтезгаз України" Андрій Супрун повідомив, що, згідно з проведеними розрахунками, Україна в наступні 10-15 років може подвоїти видобуток газу тільки з традиційних джерел, не задіюючи потенціал сланцевого газу і офшорного видобутку.

"Перед "Укргазвидобуванням" ми ставимо завдання за рахунок оновлення парку бурових верстатів збільшити загальний обсяг робіт, прискорити терміни введення в експлуатацію свердловин і суттєво скоротити собівартість поточного видобутку при використанні наявного портфеля ліцензій, який у них наразі є", - сказав він.

Крім того, "Нафтогаз України" планує залучити китайські інвестиції під модернізацію Шебелинського газопереробного заводу (ГПЗ).

"Є завдання розширити виробничі потужності та поліпшити якість виробленої продукції. Наразі завод виробляє бензин і дизпаливо якості Євро-2, а за рахунок реалізації програми модернізації зможе випускати нафтопродукти якості Євро-4, Євро-5", - сказав Олексієнко.

За його словами, план модернізації ГПЗ детально опрацьований.

"Передусім потрібна установка ізомеризації бензинів і гідроочищення дизельного палива. Також є необхідність в модернізації загальнозаводського господарства, розширення потужностей зі зберігання сировини та готової продукції", - додав головний радник голови НАК.