Яценюк: Держборг не зріс, але показник змінився

Понеділок, 2 лютого 2015, 17:51

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявляє, що сума зовнішнього державного боргу за поточний рік не виросла ані на долар.

Про він сказав під час засідання Національної ради реформ.

"Минулого року Україна отримала 9 млрд доларів фінансової допомоги від наших іноземних партнерів. Проте 14 млрд доларів ми віддали за зовнішніми боргами", - наголосив він.

"В поточному році треба віддати 11 мільярдів доларів, які не ми плодили. Хотів би наголосити, що на жоден долар зовнішній державний борг не зріс у поточному році. Логічно, що державний борг, номінований у гривні має зовсім інші показники і це пов'язано з об'єктивною економічною ситуацією", - зазначив Яценюк.

Прем'єр підкреслив, що хоча в країні складна ситуація, але є і позитивні новини.

"Рейтинг світового банку "Doing business" за минулий рік підвищив нас на 16 позицій, і ми потрапили в першу сотню. Зараз Україна обіймає 96 місце серед усіх країн по легкості ведення бізнесу. Але до того, щоб бізнес реально легко вівся, ще дуже далеко", - сказав він.

Яценюка, за його словами, турбує декілька питань.

"Основна і найбільша проблема, яка просигналізована нашими західними партнерами, це підключення до мереж енергопостачання і ми тут у самому хвості всього світу – 185 місце. Тому що монополісти диктують свої правила", - наголосив він.

"Саме тому перегляд антимонопольної політики в Україні – це одне із завдань. І тут нам разом з президентом і парламентською коаліцією слід прийняти рішення щодо керівництва АМКУ", - додав Яценюк.

Економічна правда